Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

80 години от спасяването на българските евреи

Радио Пловдив е домакин на изложбата "Спасените и спасителите"

| обновено на 20.07.23 в 07:35

В Културния център на Радио Пловдив от 17 часа днес ще бъде открита изложба, посветена на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Документалната експозиция "Спасените и спасителите" е част от проект на Радио Пловдив и се реализира в партньорство с НБ „Иван Вазов“. Изложбата се състои от 10 постера, които проследяват живота на пловдивската еврейска общност, събитията около подготовката за депортирането им към лагерите на смъртта и тяхното спасение. 


Има пана, посветени на спасителите и спасените, а финалните постери са свързани със съдбата на спасителите след преврата на 9 септември 1944 г. и историческата памет в наши дни. На всеки постер има и QR код, който е вход към дигитален портал с повече информация за всяко едно от събитията, които са включени в изложбата. Тя ще бъде открита от директора на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев и от генералния директор на БНР Милен Митев.


Освен изложбата проектът на Радио Пловдив за отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи включва още репортажи и интервюта, обединени в цикъла "Спасените и спасителите" и радиодраматизацията „Стената на спасението“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Галерия

Още от категорията

Радио Пловдив е домакин на фестивал на компютърната музика

XXII-рият Международен форум- фестивал  „ Вселената на компютърната музика 2023” започва на 05.12.2023г. в Първо студио на Радио Пловдив. Музикалното събитие ще продължи три дни, като всяка вечер от 19.00 до 20.00 часа концертите ще бъдат излъчвани по Радио Пловдив. Стартирал като национален през 1989 година фестивалът, обединяващ творците..

обновено на 06.12.23 в 06:19

Идва вторият сезон на подкаста за икономика с Георги Стоев

Ex ante - подкастът за икономическо мислене с автор Георги Стоев - продължава със сезон 2 в ефира на Радио Пловдив и стрийминг платформите.  Както и в сезон 1, ще продължим да развиваме идеи как да взимаме хладнокръвни рационални решения, основани на икономическа логика. Основната цел на подкаста е да насърчим личната отговорност при взимане на..

обновено на 01.12.23 в 16:44

Живко Петров Трио с концерт в Радио Пловдив довечера

Живко Петров Трио гостува в Първо студио на Радио Пловдив  от 19 часа довечера. Триото се състои от Живко Петров на пиано, Димитър Семов на барабани и Димитър Карамфилов на контрабас. Преди броени дни триото тръгна отново на турне с албума ,,По пътя“ ( „On The Way”), в който музикантите представят 11 пиеси, свързани с красиви места - Рим,..

обновено на 22.11.23 в 07:07

Мери от "Мери Бойс Бенд" с концерт в Радио Пловдив

Мери от "Мери Бойс Бенд" (Мария Мутафчиева)  завладява пловдивската публика с акустичен концерт в Първо студио на Радио Пловдив. Събитието е в петък (17.11.2023) и е с начален час 19 часа.  Мери ще представи пред пловдивските меломани своя самостоятелен албум "Продължавай да мечтаеш".  На сцената с нея ще бъде китаристът на "Мери Бойс Бенд" -..

обновено на 17.11.23 в 10:51

Концерт „Еклектик“ в Първо студио на Радио Пловдив

Концерт „Еклектик“ на Калоян Куманов Квартет ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Концертният   формат „Еклектик“ е създаден специално за заключителното събитие на платформата “Камерна сцена Пловдив“ за 2023г. и ще бъде представен за първи път пред пловдивска публика.   На сцената излиза един от най-атрактивните и успешни акордеонисти у нас..

публикувано на 16.11.23 в 07:46