Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

80 години от спасяването на българските евреи

Радио Пловдив и НБ "Иван Вазов" с изложба "Спасените и спасителите"

5
Снимка: БНР

В Културния център на Радио Пловдив беше представена изложбата "Спасените и спасителите", посветена на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Документалната експозиция е съвместен проект на Народната библиотека „Иван Вазов“ и Радио Пловдив и беше открита от директора на библиотеката Димитър Минев и генералния директор на БНР Милен Митев. 

„Изложбата разказва за пловдивската еврейска общност, събитията около подготовката за депортирането на евреите към лагерите на смъртта и тяхното спасение, подчерта Димитър Минев . Посетителите могат да видят "квартала, еврейските общественици, хората спасени... а още по-интересна е съдбата на спасителите на тези евреи, голяма част от тях са платили с живота си, други са били в затвор, наказани".„Спасяването на българските евреи е знаменателно дело в българската история и е важно да си припомняме такива събития“, изтъкна генералният директор на БНР Милен Митев: "защото понякога се втренчваме много в лошите неща и забравяме добрите примери. А добрите примери са важни, за да ни вдъхновяват и да ни накарат да ги последваме. Дай Боже никога повече да преживяваме ужаси, които да налагат геройство, като това, което се е случило при спасяването на българските евреи, но трябва да си спомним и да отдадем заслуженото на самите хора, които въпреки трудностите и проблемите и опасността за самите тях са заели някакви принципна позиция и наистина са помогнали за едно уникално дело."

Изложбата се състои от 10 постера. На всяко от паната има и QR код, който е вход към дигитален портал с повече информация за всяко едно от събитията.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Галерия

Още от категорията

Радио Пловдив е домакин на фестивал на компютърната музика

XXII-рият Международен форум- фестивал  „ Вселената на компютърната музика 2023” започва на 05.12.2023г. в Първо студио на Радио Пловдив. Музикалното събитие ще продължи три дни, като всяка вечер от 19.00 до 20.00 часа концертите ще бъдат излъчвани по Радио Пловдив. Стартирал като национален през 1989 година фестивалът, обединяващ творците..

обновено на 06.12.23 в 06:19

Идва вторият сезон на подкаста за икономика с Георги Стоев

Ex ante - подкастът за икономическо мислене с автор Георги Стоев - продължава със сезон 2 в ефира на Радио Пловдив и стрийминг платформите.  Както и в сезон 1, ще продължим да развиваме идеи как да взимаме хладнокръвни рационални решения, основани на икономическа логика. Основната цел на подкаста е да насърчим личната отговорност при взимане на..

обновено на 01.12.23 в 16:44

Живко Петров Трио с концерт в Радио Пловдив довечера

Живко Петров Трио гостува в Първо студио на Радио Пловдив  от 19 часа довечера. Триото се състои от Живко Петров на пиано, Димитър Семов на барабани и Димитър Карамфилов на контрабас. Преди броени дни триото тръгна отново на турне с албума ,,По пътя“ ( „On The Way”), в който музикантите представят 11 пиеси, свързани с красиви места - Рим,..

обновено на 22.11.23 в 07:07

Мери от "Мери Бойс Бенд" с концерт в Радио Пловдив

Мери от "Мери Бойс Бенд" (Мария Мутафчиева)  завладява пловдивската публика с акустичен концерт в Първо студио на Радио Пловдив. Събитието е в петък (17.11.2023) и е с начален час 19 часа.  Мери ще представи пред пловдивските меломани своя самостоятелен албум "Продължавай да мечтаеш".  На сцената с нея ще бъде китаристът на "Мери Бойс Бенд" -..

обновено на 17.11.23 в 10:51

Концерт „Еклектик“ в Първо студио на Радио Пловдив

Концерт „Еклектик“ на Калоян Куманов Квартет ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Концертният   формат „Еклектик“ е създаден специално за заключителното събитие на платформата “Камерна сцена Пловдив“ за 2023г. и ще бъде представен за първи път пред пловдивска публика.   На сцената излиза един от най-атрактивните и успешни акордеонисти у нас..

публикувано на 16.11.23 в 07:46