Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не може да има съдебна реформа без конституционни промени

Велислав Величков
Снимка: БГНЕС

Преструктуриране на ВСС, въвеждане на мандатност на кметовете, а 24 май да стане национален празник. Това са част от предложенията за конституционна реформа на ПП-ДБ и "Правосъдие за всеки", които бяха представени официално. В програма "Точно днес" ги коментира адвокат Велислав Величков, председател на гражданската инициатива.

По думите му част от тези идеи, които са вече законодателни предложения за промени в основния закон, са инициирани от "Правосъдие за всеки", публично обявени още през 2020 година.

"Именно тези, които касаят фигурата на главния прокурор, ВСС и неговото преструктуриране. Както и индивидуалната конституционна жалба" каза Величков. 

Той припомни, че до тези предложения се е стигнало след упорита работа с юристи и народни представитерли от ПП-ДБ преди месец и половина, за да може съдебната реформа не само да започне, а да придобие и завършен вид.

"Без конституциионни промени очевидно не могат да се постигнат нейните цели и очевидно няма как да се преструктурира ВСС и да се ограничат решително правомощията на главния прокурор без промени в конституцията", допълни юристът. 

Той уточни, че от иницативата са участвали в работата по промените, касаещи  само съдебната реформа.

Според него са нужни 160 гласа минимум, това е така наречената бавна писта за приемането на тези предложения.180 гласа, ако се получат - това е т.н бързата писта. 

"Това означава, че конституционните промени ще се случат много по-бързо, може би още през месец октомври. Но да се достигне до 180 гласа е нужно съгласието, освен на ГЕРБ-СДС и ДПС, с които се съгласуват в момента тези промени, но и на БСП, които засега не участват в коституцонния дебат и очакваме да видим дали ще се присъединят към него", допълни Величков.

По  думите му до 31 юли проектът ще  бъде внесен и започват да текат конституционните срокове. Предстои и обществен и експертен дебат след това.

Величков смята, че има достатъчно време в разговорите да се включат както от БСП, така и от групата на ИТН и да се търси конституционно мнозинство от 180 гласа за първо гласуване, защото има съвпадащи идеи сред приоритетите на тези партии.

Друга промяна касае статута на служебното правителство като целта е правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите си до изборите. Така НС ще може да продължи да действа, а изборите ще са в срок до един месец. Идеята обаче също ще подлежи на дискусия и дебат.

Най-горещият дебат според Величков обаче ще бъде предложението с промени в Конституцията  24 май да стане национален празник. Той смята, че тази дискусия в обществото е трябвало да започне много отдавна и в парламента.

 "Трябва в акцента на обществения дебат да се постави въпросът - коя е тази дата, която обединява българите и която се е случила по начин, по който е укрепила или създала истинската българската държавност и чувство за национална принадлежност", категоричен е Величков.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08