Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 40 години ремонтират с 1,5 млн.лв. родилен дом "Весела"

ОбС – Пловдив гласува да се отпуснат над 1,5 милиона лева за ремонт и оборудване на Акушеро-гинекологичното отделение на общинската болница „Св. Мина“, което се помещава в сграда на ул. „Весела“. 29 съветници подкрепиха точката, 10 се въздържаха. Предложението да се отпуснат парите за родилното отделение дойдоха от общинските съветници от „Алтернатива за Пловдив“ въз основа на доклад на управителя на болницата Мария Горева. В документа тя подчертава, че сградният фонд е в лошо състояние, а апаратурата е остаряла.

Вносителят доц. Атанас Баташки от „Алтернатива за Пловдив“ изтъкна, че общинските болници са в неравностойно положение спрямо многото частни болници в града, а за да се подобри положението, трябва да се вложат пари за ремонт и адекватна апаратура. 

Д-р Иглика Казанджиева от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят предложението, тъй като сградният фонд на лечебното заведение не е ремонтиран основно от 40 години, а сградата е построена специално за АГ-отделение. Константин Георгиев от „Кауза Пловдив“ обаче напомни, че никой не знае колко пари се вложиха в МБАЛ „Св. Мина“, а д-р Веселка Христамян поиска да знае колко раждания са се случили в отделението за 5 години и какво е направено, за да се повиши интересът към болницата. Д-р Молев, представител на общинското здравеопазване, обясни,че трябва ремонт на сградата и допълни, че Пловдив трябва да има само 1 общинска болница, която да се конкурира успешно с частните.

Имаше и идея общината да отпусне 1,5 млн .лв за сградата на ул. „Весела“, а да се поискат от държавата още толкова. След дебат, продължил повече от половин час, общинските съветници гласуваха парите. 

Общинските съветници не приеха предложението да се влее Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина, който е на загуба, в печелившото ДКЦ V „Св. Архиепископ Лука“ в район „Тракия“.

Независимият Слави Георгиев заяви, че е редно следващият ОбС да се разпорежда с лечебните заведения. „МЦ има голям потенциал за развитие, трябва работещ управител и общината да вложи средства за ремонт и за нова апаратура“, смята Георгиев. Подкрепи го и Румяна Толова от „Кауза България“, която подчерта, че 2 месеца преди изборите не трябва тази общинска власт да решава проблема. Стефан Послийски от ВМРО посочи, че не е целесъобразно спортистите да се лекуват в ДКЦ на другия край на Пловдив. Веселина Александрова от ДБ изтъкна, че вливането на 2-те лечебни заведения е необратим процес. „Искаме да вкараме специфичен медицински център за рехабилитация и спортна медицина, който е сред общо 3-те в България, в поликлиника. Имиджово за Пловдив това е отвратително“, каза Александрова. От „Алтернатива за Пловдив“ (бивша БСП) заявиха, че ще подкрепят предложението.

В крайна сметка, след прегласуване ОбС отхвърли точката. 24-ма съветници гласуваха „за“, 9 бяха против, а 8 се въздържаха. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16

Алкохолната проба на Кристиан е отрицателна, ранените се подобряват

Няма установено наличие на алкохол в кръвта на 21-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа с две жертви на бул. "Руски". Това става ясно от назначената химическа експертиза, съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив. Резултатите от химическата експертиза за наличие на дрога, както и от автотехническата експертиза, все още не са готови...

публикувано на 15.05.24 в 16:27

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център.  Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Протест в Чепеларе заради полицейски произвол в Хвойна

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест,..

обновено на 15.05.24 в 14:16

Рокади в пловдивската прокуратура

Нови заместник-окръжни прокурори има пловдивската Окръжна прокуратура. Това са бившия районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и Георги Гешев, досега прокурор в окръжната прокуратура.  Назначенията са с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. Със същото решение за..

публикувано на 15.05.24 в 14:01