Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профилактиката на хепатита днес ще спести лечението утре


Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Към този момент у нас все още няма точна стастика за болните от хепат В и С. Това съобщи в програма "Точно днес" Силвана  Лесидренска, председател на сдружение ХепАктив.

По данни, които са за Европа и ние приравняваме за България и включително от малки скринигови проучвания, които са правени у нас се счита, че  87 хиляди са инфектирани с вируса на хепатит С, а други 226 хиляди са с хепатит В. За съжаление много малко от тези хора знаят, защото това са заболявания, които протичат без симптоми. Те са хронични заболявания. Могат да се развиват в рамките на дълги години и в един момент човек дасе окаже, че има напреднало чернодробно заболяване и тогава да разбере, че е носител на някои от вирусите, обясни Лесидренка.

Тя съобщи, че тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“.  С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

В тази връзка през тази седмица след двегодишна пауза заради ковид пандемията  МЗ и Регионалнит ездравни инспекции отново огранизираха скринингова кампания за изследване за хепатити B и С като до края на деня все още желаещите могат да се изследват анонимно и безплатно. 

Лесидренска призова хората да се изследват дори и да нямат симптоми и не са имали "рискови ситуации". Понякога посещението при зъболекар може да се окаже рисково, посочи тя. 

Силвана Лесидренска припомни, че  с промяна на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, се осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете. 

В България в момента болните от хепатит В и С получават най-съвременна терапия, която за  здравноосигурените пациенти се поема от касата. Проблем е обаче лечението на хората, които са с прекъснат здравен статус или са от групите в риск. По думите на Лесидренска е нужно с промяна на нормативните документи, да се осигури безплатно лечение и за тези хора.

Това от една страна както ще съхрани техния живот, така ще елиминира разпространението на инфекцията и съответно ще намали разходите в бъдеще. Защото е по-добре да даваме средства за скриниг и профилактика и лечение сега, отколкото за чернодробна трансплантация утре. ние се надяваме тази промяна да влезе в сила. Чакам я доста време. Надяваме се да се забързат нещата и да се случи както е при лечението на ХИВ. При пациентите с ХИВ - лечението се осигурява без значение на здравноосигурителния им статут. Абсолютно съм убедана, че това трябва  да се случи и за пациентите с хепатит С и В, допълни Лесидренска.

В седмицата за анонимно изследване за хепатит С и Б през кабинета на РЗИ - Пловдив са преминали 18 души  като при трима е открито заболяването.

Цялото интервю с Силвана Лесидренска може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24