Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционната реформа дава времева рамка на това управление

Имаме много сериозна гражданска реакция по случая с нарязаното с макетен нож момиче и това е хубаво. Натискът върху институциите не трябва да намалява, а хората трябва да изискват от тях най-доброто, на което са способни. Очевидно, много сме далече от това, което се очаква от институции, защитаващи интересите на гражданите. 

Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Даниел СмиловТой подчерта, че случаят с пострадалото от насилник 18-годишно момиче повдига системния проблем за съдебната реформа. "Тук очакванията към парламента, особено за конституционна реформа са големи".

Тези очаквания сплотиха "не-коалицията", идеята за конституционната реформа дава времева рамка на това управление. Така се създава конституционно мнозинство, към което се присъединява и ДПС. Трябва да бъдем внимателни, защото и 2015 г. имаше конституционна реформа, която започна добре, но в хода й нещата се размиха, коментира политологът. 

"Има и още нещо. Освен институционалната промяна, свързана с Конституцията, много е важно как политическите партии ще използват институциите. Ако от парламентарната квота се пращат хора, които да са лоялни към партиите и да им осигуряват "чадър", ако тази практика се запази, резултатите няма да са добри. Важно е и как професионалните квоти ще реагират и ако техни представители продължат да работят като обслужващи на политическите сили, ще има трудности. Конституционната и институционалната реформи трябва да са съчетани и с промяна в практиките и манталитета на тези хора", смята Даниел Смилов.

По думите му, работата по бюджета демонстрира ясна политическа воля за присъединяване на страната към еврозоната, за разлика от служебните правителства. 

"Сегашният бюджет показва, че е възможно, без много финансово напрягане, да се внесе изпълним бюджет по изискванията на еврозоната. Второто е, че на практика България може да си позволи да преследва стратегически цели и да изпълнява широк кръг социални задачи. Така че работата по бюджета е по-скоро сериозен позитив и ще даде стабилност и хоризонт на управляващото мнозинство", коментира политологът.

Според него е позитив и позицията на страната по темата за Украйна, "няма двулична позиция - да изпращаме оръжия за Украйна, пък да говорим друго". Така се гледа по-сериозно на нас, защото няма политическо криволичене, смята Смилов. 

Наближаващите местни избори ще породят някакво политическо напрежение в управляващата коалиция. "Това не е коалиция, която да примирява различията между основните участници в нея. Те искат да запазят идентичността си и запазват разликите си. Предполагам, че в рамките на кампанията тези разлики ще излязат и ще създадат напрежение, но то няма да бъде фатално", смята политилогът.

Цялото интервю на Елена Крушкова с доц. Даниел Смилов е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56