Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и съдебни отпечатъци „Точно днес“

Снимка: Александър Маринов

Нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора и надигналата се вълна от недоволство доведе до нови предложения за промяна на Закона за домашното насилие и Наказатления кодекс. Депутатите прекъсват отпуската си за да ги гледат в извънреден порядък в правна комисия, а гласуването се очаква да е следващата седмица.

За законите, законотворчеството на родните депутати и за предлаганите промени ще говорим с адвокат Михаил Екимджиев във второто утро на август.

Летният месец, поне в неговото начало, не тушира страстите на политическата сцена между президент и управляваща коалиция. Докъде ще стигнат те? По темата, а също и за предстоящите на 29 октомври местни избори и как те ще се отразят отношенията между коалиционните партньори ще говорим със Страхил Делийски, политолог и университетски преподавател.

Поглед и към подготовката за предстоящата нова учебна година в Пловдив. От 15-ти септември всички деца на възраст 4 години ще подлежат на задължително предучилищно образование, а повече по темата ще научим от Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив.

Няма да пропуснем и културните теми. Ще ви заведем на изложбата „Градска митология“, която се открива в Градската художествена галерия. А повече за нея ще научим от интервюто на Веселина Пеева с Емил Миразчиев.

В рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов представя историята на Жоан Миро.

А преди всичко това – „Добро утро, ден!“. В рубриката ни днес си припомняме гостуването на Теодор Ушев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" - късен старт на делника

Понеделник е динамика, понякога стрес и напрежение, но ние го обличаме в думи и емоции като Ново начало или Шанс за случване! Така и днес, с късен старт и щастливи мисли подхождаме към това, което предстои!  Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международния ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември. За..

публикувано на 30.09.24 в 09:30

Изпращаме септември "Точно днес"

На 30 септември посрещаме новата седмица с актуални теми и коментари на важните събития. В утрото на понеделника ще говорим за транспорт, здравеопазване, политика и младите хора.  Жителите на пловдивските села Труд и Войводиново протестират, обединявайки усилията си за по-добър транспорт. Войводиново се бори за възстановяване на автобусна линия №15,..

обновено на 29.09.24 в 16:51

Различен следобед с Клуб "Неделя"

В последното септемврийско издание на Клуба първият ефирен час запазваме за едно пътешествие до страната Плодострания :))) Наш гид ще бъде и звестната куклена актриса Мария Лазарова-Меце, която заедно със своята внучка Лазарина ни гостуват за да представят дебютната си детска книжка „Червейчетата от страната Плодострания и господин Магданоз“...

публикувано на 29.09.24 в 15:05

Есенно и хармонично с „Шейкър“

Динамично ще е днес. На хоризонта е астробюлетинът за октомври, със Стефи Недевска. Говорим за награди с хайку поета Владислав Христов. Този път, поредната награда за него, идва от конкурса „Морето“, в Ахтопол.  Художничката и писател Марина Иванова ни споделя за благотворително събитие за бездомните животни, което организира на 4-и..

обновено на 28.09.24 в 17:11

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45