Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се мисли за прилагането на закона, после за изменението му

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на РУ – Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев. Поводът е създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено на територията на районното управление тежко криминално престъпление, както и пропуски в работата досега. 

Днес пък заседава извънредно Правната парламентарна комисия за промените в НК и Закона за домашното насилие, а премиерът Николай Денков възложи на 4-ма министри да предложат промени.

"Важно е, че обществото е толкова обезпокоено и притеснено от проявите на насилие, но за да се справим с него, е задачата на човечеството от хилядолетия. Няма как да се справим с това за ден-два", коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на НПО Програма Достъп до Информация  и член на УС на Фондация „Български адвокати за правата на човека“.

Той подчерта, че решенията на проблемите да се вземат в състояние на истерия не е добре, както и да бъдат в разрез с поговорката "Три пъти мери, един път режи".

"Правото е другият меч на управлението, за разлика от политиката, той слага намордник на непремислени и преждевременни инициативи. В този смисъл, не мога да разбера защо винаги когато има проблем, група депутати изменят НК? До него се стига, когато всички други методи са изчерпани", обясни адвокатът.

Според него има някои неясноти във формулировките на измененията в закона, като някои от тях са доста закъснели. "Липсата на наказателна отговорност за изтезанията например, които Европейският съд ни сигнализира отдавна, не означава, че още на 1 август ще се внесат законопроекти, които някак хаотично, без анализ по практиката, ще променят нещата", коментира адв. Кашъмов.

"Законодателният процес е най-сложен в държавата, защото може да се прилагат десетки или стотици години за 7-милионното население. Всяка запетая има голяма стойност в законите. От 2017 г. високите критерии по този процес започнаха да се снижават, не само при ГЕРБ, а и при "къси" НС и правителства, продължи тази припряна и хаотична законодателна работа. Тя доведе до там, че много закони не успяха да приемат, защото не работят планово и постъпателно. Тази истерия трябва да приключи", е категоричен адв. Кашъмов. 
Той е категоричен, че големите проблеми не могат да се решат в кратки срокове, в първата седмица на август. "Държавата не се управлява бързо и лесно, а през останалото време да си почиваме. За съжаление, нещата не стават така", коментира той. 
Първо да мислим за прилагането на закона, не за неговото изменение. И сега се наказват телесните повреди, извършени с особена жестокост. Много внимателно да се преглеждат нещата по темата "насилие", допълни адвокатът. 
Цялото интервю на Веселина Пеева с адв. Александър Кашъмов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14