Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Илияна Григорова за магията на синия принт

| обновено на 04.08.23 в 16:43 | Интервю

Процесът цианотипия е разработен през 1842 година от английския учен и изследовател сър Джон Хершел. Използвал се е за прекопирането на архитектурни и корабни чертежи. Днес, тази техника служи като експериментална фотография и е често срещана в съвременното изкуство.

С техниката и приложението ѝ ще ни запознае, тази неделя в Пловдив, Илияна Григорова. „Работилница по цианотипия“ е събитието в СУ ”Св. Софроний Врачански", от 10.30 часа. Още информация във фейсбук страницата на събитието. 

Илияна Григорова гостува в града под тепетата, по покана на клуб „Пътека“. Тя се занимава с цианотипия и аналогова фотография. Завършила е „Фотография и видео“ в Съндърланд, Англия, където се запознава с цианотипията. Основните теми в творчеството ѝ са връзките между хората и пространството, в което се намират, взаимодействието на околоната среда върху човешката психика и опазването на природата.

„Цианотипията е алтернативен фотографски процес. Използват се две субстанции, от които се получава светлочувствителна емулсия. Основно се работи върху хартия и текстил, но техниката може да се прилага и върху керамика, стъкло и дърво. Върху напоената основа се слага негатив или предмет, който експонираме на слънце, за няколко минути. Измиваме с вода и получаваме нашия син отпечатък. Химикалите се влияят само от UV лъчите в слънчевия спектър. Цианотипията е екологичен фотографски процес и не оставя негативен отпечатък върху почвите и водите. Процесът е разпространен и разпознаваем в Западна Европа. Има специализирани магазини, където се продават неща свързани с алтернативна фотография. В България е трудно да се намерят химикалите, които са нужни за този процес“, разказва Илияна Григорова, която е от Велико Търново.

В момента, тя работи по фотографски проект свързан със застрояването по родното ни черноморие и унищожаването на местообитания на птици, и диви животни.

За събитието в Пловдив и творческите си търсения, Илияна Григорова разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безупречно начало за Григор Димитров в сезона на трева

Григор Димитров започна с убедителна победа участието си в сезона на тревни кортове. В среща от първия кръг на АТР 500 турнира в Куинс Клъб, Лондон, най-добрият български тенисист се наложи с 2:0 сета над Адриан Манарино (Франция), в отделните части 6:1, 6:2. Срещата продължи само 63 минути. Това е шеста победа от шест мача за Димитров срещу Манарино. От..

публикувано на 17.06.24 в 17:59

Ясни са евентуалните съперници на Ботев в евротурнирите

УЕФА обяви подробности за предстоящия жребий за първия квалификационен кръг на Лига Европа . Жребият ще се състои утре (вторник) от 16:00 часа в Нион, Швейцария. Ботев (Пловдив) ще е сред непоставените отбори, като "канарчетата" ще срещнат някой измежду Шериф Тираспол, Марибор, Тобол, Висла Краков, Пафос и Пакши. Мачовете ще се играят на 11 юли и 18..

публикувано на 17.06.24 в 17:58

Любослав Пенев бе представен като старши треньор на Локомотив

Любослав Пенев бе официално представен като старши треньор на Локомотив! Това се случи днес на специална пресконференция преди първата тренировка на тима. Той бе представен от спортния директор Илко Пиргов, който му пожелава много успехи начело на отбора. Любослав Пенев е роден на 31 август 1966 година в Добрич. В кариерата си като наставник е бил..

публикувано на 17.06.24 в 17:55

Марина Иванова за психологията на човека и лисицата

Марина Иванова е дипломиран психолог, член на Дружеството на психолозите в България. Зад гърба си има курсове по „Психологическо консултиране“, „Мотивационно интервю“, както и завършен тренинг с ОХ карти и Арт терапия. Едно от най-важните неща в нейния живот е споделянето.  Чрез споделяне на своите таланти и емоции, тя иска да бъде..

обновено на 17.06.24 в 17:08
Анка Узунова

Анка Узунова - носителката на бронз от Москва 1980

Легендата Анка Узунова е родена на 12.01.1955 г. в благоевградското село Копривлен Тя  е в състава на националния отбор на България, извоювал  бронзов медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г.одина. Първи стъпки във волейбола прави през 1968 година при треньорите Иван Батев и Кирил Недев. Състезава се за "Марица" (Пловдив) през 1970-1981 г. и..

публикувано на 17.06.24 в 15:08