Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е трайно като сглобката на панелките при трус

Снимка: БГНЕС

Управленската коалиция изглежда трайна  като всяка гъвкава сглобка. Тя е малко като сглобките на панелните блокове, които са много устойчиви при земетресения, дори повече отколкото някои солидни сгради.  Така доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател, оцени двата месеца управление на кабинета Денков.

Според нея не големите трусове могат да съборят правителството, а малките микро трусове, които ще се натрупат между самите партньори по време на управлението.

„Дали ще се случат тези микро трусове и до каква степен напрежението при изпълнението на дейностите ще ги свали все още е трудно да се прецени.

Ясно е обаче, че правителството ще бъде много нервно, ще има демонстрация на много разправии, скандали и различия, но в крайна сметка ще се стига до подкрепа на едно или друго решение“, каза доц. Буроджиева.

По думите й това е така, тъй като наблюдаваме две политически сили, които имат общи интереси, но са разделени на принципа на омразата, непоносимостта на единия към другия, тъй като едната политическа сила се  появи, защото е обещала да премахне другата.

„Различието е само в емоционална плоскост, няма ценностни различия, така че там където става дума за действия на правителството то ще бъде подкрепяно, а там където трябва да се изрази непоносимостта един към друг, т.е. в дебата,  ние ще наблюдаваме истерични сцени като вчера. Тези истерични сцени обаче няма да променят крайния резултат“, отбеляза Буроджиева.  

Тя подчерта още, че правителството успя да се справи с най-важната задача, която се очакваше от него и заради, която хората бяха толкова мотивирани да има правителство – да внесе бюджет, той да бъде гласуван и приет от народните представители.

Според нея кабинетът Денков ще успее да изпълни само един от петте си приоритета – този за парите за общините и за местната власт, което всъщност беше най-важното нещо за ГЕРБ, които дадоха назаем властта, гарантирайки си функционирането на общините, където контролът е техен.

Политологът подчерта още, че не не разбира как очакваме някои да ни приеме в Шенген след като ние не придаваме смисленост в съществуването на държавата ни.

„Ние сме външна граница и трябва да си представим за европейските партньори как звучи ежедневната информация и случващото се в България, както и да помислим след това дали някои ще ни пусне в Шенген.

Създаваме на България образ  на една държава, която не съществува, която е разграден двор, която е корумпирана, където властта всъщност се води само от собствените си интереси, а не от благото на гражданите“, обясни доц. Буроджиева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56