Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на образование е в основата на насилието

Румен Леонидов
Снимка: Иван Русланов

Като садизъм определи писателят Румен Леонидов поведението на мъжа, който наряза с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора. По думите му този садизъм доведе до преливане на търпението на жените в България, които излязоха на протести в цялата страна. 

"От това, което прие парламентът, нищо няма да стане, защото всичко беше прието на коляно, набързо, на ръка, непремислено и неточно. Без да съм юрист това се вижда.Така че нещата не са оправени със закона, нито са построени достатъчно защитени домове за тези жени, които да се приберат там с децата си, нито полицията ги интересува. Тя (полицията- б.р.) е и с вързани ръце донякъде, понеже такива момчета трябва да бъдат прибирани и да не се пускат навън. Защото ние сме правова държава", коментира Леонидов. И припомни: 

"В социализма знаете ли какво правеха? Прибираха ги тия хора в мазето на читалище "Раковски" в София примерно и там ги пребиваха от бой. След което ги пускаха и никой не смееше да се оплаче. Сега това вече няма как да стане. Но въпреки това при сигнали полицията не взима мерки. И не само за жените. Да вземем този психолог, който бе убит от  съседа му с куршум в черепа. Оказа се, че има 20 оплаквания и сигнали за този човек за заплахи и полицията няма възможност да му вземе оръжието, нито да го арестува, нито прокуратурата да го подведе под отговорност. Този хаос в България съществува доста отдавна и аз не виждам как ще се изкорени", посочи писателят. 

По думите му това поведение у нас е на мъж, който по балкански, по ориенталски начин се разправя със своята собственост. 

"Аз все по-рядко вземам отношение във Фейсбук, но писах, че изроди като този Георги е имало и ще има винаги. Не разбрах  обаче това момче - красиво, хубаво и яко, какво образование има, какво е завършил, каква му е професията, какво означава това "охранител". Не разбрах родителите му какво образование имат, неговите дядо и баба, които сигурно живеят на село, с какво се занимават. До голяма степен има вина в тези родители и прародители. От друга страна същото може да се каже и за жертвите. Едно момиченце, което всички съжаляваме и го издигаме като светица, в един момент също има доста неадекватни неща. Живее при втория си баща, ту е танцьорка, ту е сервитьорка на 17-18 години, ту се хваща с човек, който е целият накичен с тези рисунки по тялото си, което показва, че този мъж е кух. Така може да се обезобрази само човек, който вътре няма душа. Той е по-близко до развитието на теорията на Дарвин за развитието на животните, които са бездушни, а не до човека, който има душа, дух и вътрешен свят. И това е част от всеобщия разпад на християнската ни цивилизация за съжаление, която в момента е в отстъпление пред външното кичене", смята Румен Леонидов. 

Според него всичко това идва от факта, че нямаме чувство за държавност и единство. 

"Кои са мъдрите ни ръководители? Тази мъдрост не може да стигне до населението, защото се занимаваме с шоу програми и всякакъв вид перверзии. Всичко това показва, че народът ни, нацията ни е в разпад. И няма какво да търсим вината само в едно-две или десет момчета. Липсата на образованието - това е част от него и от възпитанието. Много време ще ни отнеме да променим модела, защото във всяка оценка има и негативизъм", подчерта писателят. 

Чуйте повече в интервюто на Яница Марова с писателя Румен Леонидов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23