Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни изследвания за СПИН в Пловдив, Пазарджик и Смолян

| обновено на 14.08.23 в 12:06

В Районните здравни инспекции в Пловдив, Пазарджик и Смолян се провеждат безплатни и анонимни изследвания за СПИН. Кабинетите са отворени от 9 до 16 часа. Акцията е част от последния за тази година етап на Националната АНТИСПИН кампания и ще продължи до края на месеца.
 

По данни на здравното министерство от началото на настоящата година са открити нови 146 ХИВ–позитивни, като общият им брой е 4 194. От новооткритите ХИВ-серопозитивни лица през тази година 82% са български граждани и 18% са чужденци. Най-засегната е възрастовата група между 30 и 39 г. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните жени. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 10,3%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Събират средства за мобилен пукт за кръводаряване в Пловдив

Национална кампания събира средства за закупуване на специализиран мобилен пункт за кръводаряване в Пловдив. За закупуването й са необходими 170 000 лева. Градът ще бъде вторият, който ще разполага с такъв пункт в България. Такъв вече има във Варна, а след закупуването му кръводарителите са се увеличили значително.  Кръводарителският център в..

публикувано на 18.06.24 в 12:57

Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Пловдивско

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. Трусът бе усетен в 20,24 ч. вечерта. „ Всички го усетихме земетресението, беше силно, леко страшно. Правя обход на селото и разговарям с жителите. Никой не споменава за щети..

обновено на 18.06.24 в 11:36

Панагюрското съкровище принадлежи на Пловдив, но мястото му е в НИМ

Панагюрското златно съкровище е национална ценност и за мен националната ценност е средство, което трябва да бъде презентирано пред света.  Това е причината да смятам, че мястото му е в Националния исторически музей, заяви в телевизионно интервю  служебният министър на културата Найден Тодоров. В четвъртък Общинският съвет в Пловдив ще решава дали да..

публикувано на 18.06.24 в 11:36

Съдебен иск и протест за паркига на бул. "Пещерско шосе"

Расте напрежението между ръковоството на болница „Пълмед“ и кмета на район „Западен“ Тони Стойчева. От лечебното заведение и собственикът му -  фирма „Булфарма“ обявиха, че ще заведат иск срещу нея за уронване на престижа. Поводът са „нейните медийни изяви и постове в социалните мрежи относно договора за наем на терена пред болницата“, на..

публикувано на 18.06.24 в 11:19

Променят маршрута на №37 в Пловдив

Променят от днес маршрута на линия №37 от градския транспорт в Пловдив , съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е в промяната в организацията на движение по ул. „Даме Груев“, която поема част от трафика след затварянето на Бетонния мост. За да се избегне завоят на автобусите към и от ул. „Охрид“, те..

публикувано на 18.06.24 в 06:33