Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонина Атанас представя творчеството си в галерия "Савов"

| обновено на 16.08.23 в 12:54

Тази вечер от 18.30 часа, в Art club & gallery SAVOV в Пловдив, Антонина Атанас представя новата си книга „Смъртоносни целувки“, на фона на своите картини. Родена и израснала в Пловдив, тя завършва „Национална художествена академия“ в София и продължава по стъпките на театъра в Сорбоната,  и „Висш институт по имитации“ в Брюксел. Антонина Атанас е сценограф по професия. Като художник има десетки изложби в България и Париж, където живее. Нейни стенописи има във Франция, Италия и Мароко. 

Разкази на Антонина Атанас са публикувани в литературни сборници и периодични издания във Франция и България. Писането става неизменна част от живота ѝ, преди около петнайсет години. Настоящата книга "Смъртоносни целувки" е вторият ѝ самостоятелен сборник от разкази, след литературния и дебют "Диви диаманти".

„Аз рисувам от дете. Това е бил първият ми начин на изява. Моите родители бяха изключително внимателни и с моето желание, естествено, те решиха да следвам в художествената академия. От осемгодишна аз съм учила френски и съм свирила на акордеон така, че всичките тези елементи са се свързали в крехкотко ми детско съзнание и след това са дали своя плод, по един или друг начин“, разказва Антонина Атанас.

От 45 години насам, всяка година, тя се връща в България. Там, където е нейният корен.

„В България природата е различна. Връзките на хората, тяхното общуване, всичко е различно. Много по-естествено, отколкото във Франция. В България много по-бързо стигаме до същността на нещата, просто, защото сме по-естествени“, споделя още Антонина Атанас.  

Изкуството за нея е най-важно. То е актуално в съзнанието ѝ във всичките му форми, музика, литература, рисуване и други. Изучава го и го наблюдава от различна перспектива.

„По този начин човек прониква в едно постоянно съпътствие на живота, във вековете, в неговата летопис, в неговата същност и философия, и история. Това е едно постоянно, безкрайно подхранване. А, писането е един постоянен спътник в живота. Човек акумулира много неща, които постепенно изкристализират и трябва да се вложи необходимият труд, за да им се даде форма“, вярва пловдивчанката Антонина Атанас, която пише също стихове и детски приказки. Писала е и пиеса.

Разказите в книгата си „Смъртоносни целувки“, тя определя като смесица от приказка, притча и елементи от съвремието.

На събитието, тази вечер, творчеството на Антонина Атанас ще представи писателят и художник Матей Матеев, както и редакторът и журналист Виолета Атанасова.

В Art club & gallery SAVOV Антонина Атанас ще представи девет от своите картини. А, новите притежатели на книгата "Смъртоносни целувки", в края на септември, ще участват в лотария с един  печеливш билет, нейна картина специално рисувана за случая.

Антонина Атанас е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45