Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията за Христина, блъсната на пешеходна пътека, продължава

Малко над 4 000 лв. са постъпили като дарения в кампанията „За Христина“, която набира средства за лечението, рехабилитацията и пълното възстановяване на 16-годишната Христина Плахова. Тя пострада сериозно, след като беше блъсната на пешеходна пътека на пловдивския булевард „Руски“ в края на месец юни. 

Кампанията стартира преди 10 дни и се провежда под патронажа на областния управител на област Пловдив Илия Зюмбилев и е подкрепена от почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. За цялостното  възстановяване и рехабилитация на момичето са необходими 10 000 лв.

„В момента Христина се лекува в дома си и се опитва да се пребори със силната болка. Обездвижена е заради множеството счупвания на крака, пукнатия таз и изкълченото рамо. Фрактурата на глезена и петата са оперирани като са сложени 19 планки и гипс.  Тя все още е в шок от катастрофата, а в същото време от болките не може и да спи“, разказа майката Наталия. Тя благодари на екипа на БЧК-Пловдив, който още в първите дни на кампанията им е подал ръка като са поети част от плащанията по скъпоструващите лекарства и е оказана психологическа подкрепа за семейството.

Припомняме, че родителите на Христина са бежанци от Украйна, които живеят и работят в Пловдив от година и половина, след като заради войната бягат в България. Христина завърши дистанционно гимназията в Болград, но успя да пътува за абитуриентската си вечер в Болград. Тя кандидатства и вече е приета за студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“ , но  през октомври едва ли ще  може да започне обучението си. 

Областният управител и почетният консул на Украйна отново призоват всеки, който може да дари средства, да го направи. 

Сметката е на името на майката Наталия Плахова – BG90UBBS80021047278150. В основанието трябва да се отбележи, че парите са за лечението с наименованието на кампанията „За Христина“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34