Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев използва всяка възможност да атакува кабинета

Ружа Смилова
Снимка: БУЛФОТО

Няма нищо ново в това, че президентът използва всяка една възможност да бъде атакуван кабинета, който смени назначените от него служебни правителства. В случая криминалната хроника и наистина ужасяващите събития, на които ставаме свидетели напоследък, също се използват по този начин, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Ружа Смилова. Според нея президентът Радев е демонстрирал многократно, че подборът на средства в атаките срещу редовно избрания и парламент, и кабинет, не му е приоритет. 

"Вярно е, че се завъртя името на Алексей Петров покрай съставянето на кабинета, но нека да кажем, че Алексей Петров винаги е обичал да бъде виждан в прожекторите сред най-важните хора на държавата и няма да се изненадам, ако се окаже, че слуховете, че той е асистирал на раждането на коалиционното правителство, са слухове, които имат една или друга връзка със самия Алексей Петров. Така че и, ако това е вярно и има такива подозрения, не прави чест на президента да използва едно криминално деяние, каквото без съмнение е убийството на Алексей Петров за извличане на политически дивиденти в една доста напрегната политическа ситуация, в която се намираме в момента", каза Смилова.

Тя припомни, че не за първи път президент би се опитал да създаде политически проект и посочи, че Радев се опитва да изземе инициативата по такива националистически теми от БСП и от "Възраждане". 

"Това вероятно подготвя различни възможности за излизане от президентството след няколко години, когато започне да изтича мандата му. Вероятно той подготвя различни възможности за себе си, като една от темите е за националната идентичност и суверенитета, която е използвана от президента Радев вече системно. Може би беше политическа грешка от страна на кабинета, предвид многото задачи в страната, точно в този момент да се повдига тази тема за смяна на националния празник. Не мисля, че сега беше времето, политически няма как тази тема да изиграе добра роля в напрегнатата политическа ситуация", бе мнението на политолога. 

Според нея президентът Радев всъщност се опитва да намери тема, по която да атакува управляващите и която има по-голям потенциал да спечели сърцата и умовете на по-голямата част от гражданите. Затова националистическите теми, свързани със суверенитет, с идентичност се повдигат, когато по другите политики не може да се намери съгласие. 

"От тази гледна точка напълно разбираемо е това, което Радев прави,  то е от арсенала на редица националпопулисти в целия свят, които използват такива символни въпроси, некасаещи ежедневната политика, която е много разделяща, за да консолидират подкрепа за своите политически проекти", обясни Смилова.

По думите ѝ целта е поляризация и засилване на противопоставянето в обществото, от което популисти и националпопулисти много печелят. 

"Те винаги говорят на езика на "ние обикновените хора, среду тях - корумпираните". И в момента президентът, който е на най-висока позиция в държавата, се опитва да играе ролята на говорител на народа срещу елита. Това е често срещана ресурсна фигура и носи известен успех, а дали това задълбочава действително противопоставянето в обществото - смятам, че вече сме достигнали до едно противопоставяне, което може да бъде задълбочено, но то вече е факт и е най-вече по линията русофили и русофоби, маргинализиране на България в евроатлантическите структури, от които сме избрали да бъдем част. Това е разделителната линия в момента и тази разделителна линия се инструментализира от различни политически играчи за извличане на политически дивиденти", подчерта политологът. 

Според нея националистическият и русофилският вот най-вероятно ще бъде разделен на местните избори, особено в страната, където може да има консолидация около един кандидат, който да изразява националистически, евроскептични и по-русофилски нагласи. 

"Интересното, което трябва да се наблюдава е дали ще успеят по места да издигнат един кандидат БСП и "Възраждане", но мисля, че по-скоро това няма да се случи. От тази гледна точка, тъй като националистическият и русофилският вот най-вероятно ще бъде разделен, ми се струва малко вероятно да се случи тези националистически формации да се обединят зад една фигура.  А когато са разделени, кандидатът лесно ще бъде победен от други кандидати, които са изразители на алтернативата в обществото ни - евроатлантическата интеграция", прогнозира Ружа Смилова. 

Тя смята също, че е вероятно да има опит за отнемане на правомощията на президента. И допълни, че цялата реторика на Румен Радев в момента е заради това, че от редовното правителство се опитват да овладеят постовете в държавата, които държавният глава през назначените от него кабинети овладя през последните две години.

"Безконтролната власт на президента Радев в политическата криза беше и основната събираща сила на тази трудна коалиция, която виждаме в момента да управлява страната", заключи Смилова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34