Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив спортува на чисто

| обновено на 28.08.23 в 11:17 | Интервю

Спортът в града се обедини за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към публичната среда, на гражданите и гостите на града. 

В света на динамични промени и глобални предизвикателства, спортът се позиционира като мощен инструмент за социална промяна. Посоката, която взема спортът в Пловдив, демонстрира как физическата активност може да бъде не просто здравословен начин на живот, но и катализатор за позитивна промяна в отношението на гражданите към околната среда. 

Чрез стратегически партньорства с местни организации и бизнеси, сдружение „BG Бъди активен“ се ангажира със създаването на устойчиви спортни практики. В рамките на международната инициатива Спорт #БезОтпадъци, чийто координатор за България е „BG Бъди активен“, през изминалите дни три, спортни организации се присъединиха към инициативата, като приеха да са домакини на „Шишеяд“-и, арт инсталации за събиране на пластмасови бутилки.

Голям „Шишеяд“ е новата придобивка на ПФК Ботев Пловдив. С разполагането на арт инсталацията, ПФК Ботев Пловдив се включва в кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и отправя призив към своите привърженици за споделена отговорност към новия дом на ботевистите - обновения стадион “Христо Ботев”. “Спортувай на чисто” и “Покажи своето отношение към стадиона” са посланията, с които управата на клуба ще ангажира феновете и ще ги призове да използват “Шишеяд”-а по предназначение. Малки и големи фенове ще имат възможност да изхвърлят своите бутилки от напитки и по този начин да ги върнат за рециклиране, а от клуба са предвидили и мащабна информационно-образователна кампания, която ще показва как следва да се случва това. ПФК Ботев Пловдив е първият голям футболен клуб, който се присъединява към Спортни събития #БезОтпадъци и демонстрира как спортът може да обединява за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към средата. 

Спортните клубове, федерации и организаторите на масови спортни събития могат да играят важна роля в промяната на нагласите и поведението на спортните запалянковци и участници в мероприятия. Спортът възпитава и учи на много неща, а една от важните теми, по които може да вземе отношение е опазването на природата/градската среда, разделното събиране и рециклиране на отпадъците”, коментира Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“.

"Шишеяд" поставиха и на територията на Гребна база Пловдив. Позиционирането на инсталацията, в близост до активно спортуващи хора в паркове и алеи, е част от по-голямата цел за насърчаване на рециклирането и устойчивите практики сред спортистите и посетителите на базата. „Арт инсталациите за разделно събиране като "Шишеяд"-а, могат да бъдат мощен инструмент за образование и побутване към по-устойчиво поведение, коментират още от Сдружението.

Арт инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки бе поставена и в района на Спортен парк, в ж.к. Тракия.

„През изминалите две седмици поставихме още един „Шишеяд“, пред Дом на културата „Борис Христов“. Той е от нашите най-нови дизайни, съвсем мъничък и много интересен. Той се намира в близост до пейката, която изработихме през 2019-та година, изцяло от рециклирана пластмаса. По този начин се вижда целият кръговрат на процеса, който правим и как пластмасата може да живее втори живот“, казва Румяна Киризиева от екипа на „BG Бъди активен“.

Европейският съюз се стреми да постигне целите си за рециклиране и опазване на околната среда, чрез различни директиви и законодателни актове. България, като член на ЕС, следва да спазва тези законодателни изисквания. На 14-ти септември 2021 година, Европейската комисия представи новата стратегия за управление на отпадъците на ЕС, която включва и мерки за намаляване на отпадъка от събития. Същите са заложени и в Националния план за управление на отпадъците 2021-2028 година.

За кампанията, Румяна Киризиева, разказва в неделния „Шейкър“.

Чуйте, в прикачения файл.
По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

БФС със солидна глоба за Локомотив

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз обяви глобите и наказанията след 33-ия кръг на efbet Лига.  ЦСКА и Локомотив Пловдив ще плащат най-големите глоби от по 4300 лева. Левски е глобен с 3300.  Решения  -  2 0 . 05 .2024 г. 33-ти кръг ППЛ С предупреждения – 25 състезатели Със спиране от състезателни   права..

публикувано на 20.05.24 в 18:05

Крумовград ще играе в ''Коматево'' и през следващия сезон

ФК Крумовград е постигнал разбирателство с ръководството на Ботев (Пловдив) и през следващия сезон отборът отново ще домакинства на базата на „канарчетата“ в квартал Коматево. „Скъпи крумовградчани, Радостни сме да ви съобщим, че през следващия състезателен сезон нашият отбор отново ще играе домакинските си срещи на спортен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 20.05.24 в 17:58

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08

Радио Пловдив ще предава мача Локомотив (Пд)- Левски

Локомотив (Пловдив) и Левски се изправят един срещу друг в среща от първата шестица на efbet Лига. Мачът на „Лаута“ започва в 20:15ч. и противопоставя съответно петия и четвъртия във временното класиране. Двубоят ще бъде ръководен от Валентин Железов. Колкото до значимостта на двубоя, той придоби съвсем различен вид след успеха на Ботев (Пловдив) в..

публикувано на 18.05.24 в 17:01