Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнените села в Карловско благодарят на доброволците

"България беше в Богдан чрез млади и интелигентни хора!"

| обновено на 02.09.23 в 11:00 | Репортаж
8
Иван Петков и Георги Нешев, село Каравелово
Снимка: Живка Танчева

Наводнените села в Карловско трудно и бавно се възстановяват от бедствието. Тази събота, на 2 септември в Каравелово, Богдан и Слатина ще проведат Ден на доброволецаТук заедно с пострадалите ще бъдат доброволците от цялата страна, които първи се отзоваха да помогнат, заедно с пожарната, полицията и военните. Точно преди една година потопът заля къщите, пътищата и деретата, и по чудо нямаше жертви. 

Много прах, разкопани улици, пъплят багери и камиони, разчистването продължава, огромни дупки и канали на много места. Минава се по временни мостове, парите от държавата все още се чакат. Оценките на хората са: "до никъде сме", "пълен ад", до "не става веднага", "трябва да проявим разбиране". Каравелово се съживява, с държавната помощ от 375 лева на семейство, с парите от СМС-те, с дарения от фондации и клубове.

Георги Нешев от Каравелово е искрено благодарен за помощта на хилядите дарители и доброволци. Баба Мария, на 84 години се чуди защо още нямат вода, и защо улиците продължават да са в ями. Чуват се машини и техника, видяхме само една улица, която се асфалтира. 

Има оптимисти, те са малка част, но успяваме да говорим с един от собствениците на напълно потопен имот. Иван Петков сподели, че са получили по 375 лева от държавата, 940 лева от БЧК, както и по 5 600 лева на семейство от кампанията със СМС-и, също и уреди от Ротъри клубовете и НПО.

Павлина, която работи в читалището на село Богдан развълнувано и през емоцията на преживяното разказа, че най-много младите хора от България са помогнали в разчистването. Тя сподели за момче и момиче, които пристигайки от САЩ, веднага от летището идват в Богдан, да помагат с разчистването през първите дни, след наводненията.

Таня, която 15 години живее в Англия със семейството си е била свидетел на потопа, вижда как колите се носят по реката. Днес тя оценява, че няма голяма промяна в Богдан, и на въпроса докъде е преодоляно бедствието, казва: "доникъде"

"Парите от междуведомствената комисия стигат трудно до наводнените карловски села, засега частично, очаква след приетия бюджет да има ново финансиране", казва заместник-кметът на Карлово Данка Люртова. Тя уточни, че очакват съгласувателните решения за километрите, изграждане на дерета, в рамките на населените места.

Въпреки всичко, този 2 септември обещава да е празничен. През емоцията на преживяното те ще бъдат заедно с доброволците, които им помагаха безвъзмездно, повече от месец. Иначе в Карловските села отново се налага да очакват държавата, за да изпреварят зимата, но знаят, че години наред ще преодоляват емоционалните и материалните щети.

Какво се прави днес, как хората продължават живота си, репортаж на Живка Танчева, в звуковия файл по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52