Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС пак влиза в преговори за болничната помощ

Лимитите за направления при семейните лекари остават и с новия рамков договор с НЗОК (НРД). Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Героги Цигаровски. 

"Досега ситуацията беше следната: от една страна с наредба на министъра има определени дейности, които трябва да се извършат по време на профилактичен или диспансерен преглед. Те са свързани с изследвания, консултации, т.е. с направления или за изследвания - било за рентгенови снимки, кръв и урина или пъкс консултации с определени тяснопрофилни специалисти. Но от една страна бяхме задължени да го правим, от друга страна имахме лимит и ако някой лекар надвиши този лимит, той подлежеше на санкции. Това не беше случайно, защото здравната каса имаше разчет да се направят профилактични прегледи на около 50% от подлежащите хора и за тези около 50% беше осигурен ресурс. Лекарите, които бяха направили на около 60% от пациентите си профилактични прегледи, подлежаха на санкция. От една-две години изследвания, които се отпускат при профилактичен преглед по заповед на министъра извън регулативния стандарт, не подлежат на санкции. От този рамков договор, който подписахме, за изследванията и консултациите, които се отпускат по заповед на министъра за хора с определени заболявания, които подлежат на диспансерни наблюдения, колегите не подлежат на санкция, ако надвишат регулативния стандарт. Лимитите си ги има, както досега, разликата е, че ако имате високо кръвно, веднъж в годината е преценено, че трябва да се изследва нивото на липидите - т.е. различните видове мазнини в кръвта - холестерола, триглицеридите и др.  Ако ви се пусне това изследване и креатинин, ако лимитите случайно бъдат надвишени, то санкция лекарят няма да търпи. Ако прецени обаче да ви пусне урина и кръвна захар и това не е предвидено по наредбата, то тогава ще бъде санкциониран при надвишаване на лимитите. Т.е. това касае само определен брой диспансерни диагнози и лимитите за направления си ги има", каза д-р Цигаровски. 

Той подчерта, че направления за консултации и изследвания се издават само по преценка на лекар, а не става по искане на пациента, тъй като това не е по правилата. 

"По правилата е да се обадите на семейния лекар, да споделите своите оплаквания, той ще прецени. Т.е. можете ли да искате направления от вашия семеен лекар, отговорът е не - можете да си споделите оплакванията. Това важи не само за семейния лекар, а и за всеки друг специалист", коментира председателят на пловдивската колегия на БЛС. 

Той посочи, че сред новостите при семейните лекари в НРД е дигитализацията на здравеопазването. По думите му вече по 4 различни начина пациентът може да удостовери, че е бил в кабинета на лекаря и да подпише амбулаторния лист. Това може да стане на хартия, на пен таблет, с електронен подпис и др., като лекарят преценява, коя от опциите ще даде като възможност. Целта е да се създадат условия хартията в здравеопазването да намалява.

"Освен това започва да се уважава личното пространство на лекаря, който ще може да ви насочи към неотложна помощ, когато не е на работа. Смятам, че това ще намали честотата на бърнаут синдрома на лекарите, т.е. синдрома на емоционалното прегряване и ще намали болестите, както и лекарите, които се отказват и бягат от професията", обясни още д-р Цигаровски. 

По думите му финансирането от НЗОК в момента компенсира частично инфлацията, а системата продължава да бъде недофинансирана и там, където е недофинансирана, се поддържа ниво, като лекарите правят чудеса. 

Що се отнася до болничната помощ, където цените остават без промяна поради изчерпан лимит, Лекарският съюз влиза веднага в нови преговори. Това е така, тъй като цени и обеми се договарят всяка година в съотвествие с бюджета и се подписва анекс, въпреки че НРД се сключва засрок от три години. 

Според д-р Цигаровски положителното е това, че промените влизат в сила в здравната система със задна дата и това ще компенсира донякъде инфлацията. 

Чуйте още по темата в интервюто на Веселина Пеева с председателя на РК на БЛС - Пловдив д-р Георги Цигаровски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03