Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей с изложба „Дарителството има значение”

 По повод 138 години от Съединението на България Регионален исторически музей – Пловдив  представя изложбата „Дарителството има значение”, подредена в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” 
Експозицията включва фамилни вещи на д-р Константин Стоилов, дарени от неговата внучка Христина Джидрова, фамилни вещи на Божидар Здравков, дарени от сина му Антон Здравков и от Бистра Здравкова, фамилни вещи на семейството на Иван Атанасов Арабаджията, дарени от неговата правнучка Богдана Николова, снимки на полковник Цветан Мумджиев, дарени от неговия внук арх. Цветан Мумджиев.
В една от витрините мога да се видят вещи на капитан Никола Андреев, дарени от Мария и Стефан Тусунови, вещи на полковник Цветан Рашков, дарени от семейството на народния артист Димитър Панов, вещи на Никола Щерев – Старика, дарени от неговите внуци Мирослава Кацарова и Никола Солаков, фамилни вещи на семейство Банялиеви, дарени от Иванка Банялиева.
Във фолклорен кът са изложени непоказвани досега народни носии от района на Странджа, дарени от Мария Пенева, традиционни японски дрехи, музикални инструменти и кукли, дарени по инициатива на Юко Накаджима от Японската агенция за доброволци в чужбина, както и подаръци, награди и отличителни знаци, получени от Община Пловдив и предоставени във фондовете на Регионален исторически музей - Пловдив.
Според директора на музея  Стоян Иванов дарителството има голямо значение за всеки музей, за цялото общество, за националната и културна памет. 
"Точно по тази причина екипът на Регионален исторически музей - Пловдив продължава да отстоява и популяризира дарителството, защото то е един от основните стожери, на които се крепи нашата работа. Богатството от фондове и културни ценности на всеки един музей винаги включва голям процент дарения – понякога повече от половината, много често сред тях са най-знаковите. Тази изложба представя съвсем малка част – отбрана извадка на дарители и дарения от различни времена – както назад в десетилетията, така и буквално от последните дни. Това е нашият начин да кажем голямо „БЛАГОДАРИМ!“ на дарителите. Да напомним на всички останали, че те съществуват, че съществуват музеи, съществуват културна политика и културно-историческо наследство. В съвременното забързано ежедневие, изпълнено с проблеми от екзистенциален характер, за съжаление, нито музеите, нито дарителството в тях попадат на фокус. Но надежда има – всички тези хора и институции представени в залите и витрините са категорично свидетелство за това," коментират от културната институция.
От там призовават  всички хора с високо съзнание за история и памет – "дарявайте на музеи, библиотеки, архиви! Това, което днес ни се струва маловажно, утре може да се окаже безценно свидетелство за миналото! Дарителството има значение"
Повече за изложбата и експонатите може да чуете от директора на музея Стоян Иванов и историка гл.асистент Видин Сукарев. Разговорът с тях е в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив. За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и занапред..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01

Преге - предаване за света на книгите, 29.06. - 05.07.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 29.06.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Албер Камю. Лято. Есета. 104 стр., ок. 3А, Фама+, 2024. Владислав Ванчура. Капризно лято. 114 стр., тв. к. ок. 5а, Колибри, 2024. Ю Несбьо. Нощната къща. 240 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024...

публикувано на 01.07.24 в 10:05

В Сопот започват Вазовите празници

Започват Вазовите празници в Сопот, организирани по традиция от общината, съвместно с къща музей „Иван Вазов“ и народното читалище, носещо името на Патриарха на българската литература. Тази година честваме 174 години от рождението на Вазов. От 1 до 9 юли 2024 г.  на ул. „Васил Левски“ /пред бившия кинокомплекс/ е експонирана изложбата..

публикувано на 01.07.24 в 07:33