Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Здравко Димитров: Съединението трябва да ни прави единни, но не сме

Когато сме заедно сме по-силни и по-лесно преодоляваме изпитанията,  пред които ни поставя времето.  Съединението трябва да ни прави единни, но за съжаление от доста години ние не сме това, което трябва да бъдем – заяви по Радио Пловдив кметът Здравко Димитров по повод честването на 138-та годишнина от Съединението на България. 

Днес сме разединени политически, на национално ниво и държавата се управлява трудно, с трудно вземане на решения, защото няма сигурност -  коментира той днешната обстановка през призмата на великото национално събитие.  

В знак на съпричаствост към трагедията след опустошителните наводнения по  Черноморието, които взеха жертви, в Пловдив се отменят някои празнични прояви, като  концерта  на пл. Стефан Стамболов, както и официалните коктейли за случая, съобщи кметът Здравко Димитров.

Кметът коментира и недоволството на пловдивчани заради строителните дейности по почти всички невралгични места и райони на града. По думите му,  ремонтите вървят по график и се изпълняват в срок, макар и на места някои от тях да се проточват.  

Когато  обаче те приключат, с години напред няма да има неудобства, подчерта Здравко Димитров. Пробивът „Модър – Царевец“ например е практически готов, има довършителни работи, увери градоначалникът. Според него ще бъде отворен до края на годината.

Димитров смята, че през четирите години е направено много за инфраструктурата -само в район Северен са направени 40 нови улици с тротоари, в целия град са изградени нови паркоместа, паркове -само в район Западен са изградени два нови. Димитров примони, че през изминалите четири години са построени нови детски градини, двата стадиона

"Всичко, което беше поето като ангажимент се изпълнява", категоричен е кметът. Той припомни, че поради ковид кризата и войната в Украйна ситуацията е била тежка - цените на материалите са се увеличили,  това е забавило сторителството и съответно  сроковете на ремонтите дейности.

"Ремонтите се вършавт в срок, но на мен ми се искаше и по-рано да завършат", допълни кметът.

По думите му пробивът под гарата върви по график и отново подчерта, че Бетоният мост няма да бъде затворен преди да завърши ремонтът и да се отвори кръговото край гарата.

Относно ремонта на Брезовско шосе Димитров обясни, че забяването идва заради разкопките и очакванията да бъде отгрита археология, каквато според него няма. Той се съгласи ,че недоволството на хората от района е основателно. По думите му ремонтите се бавят също така поради непрекъснатото обжалване на обществените поръчки от страна на фирмите.

"В интерес на истината не съм доволен от сроковете и винаги съм се извинявал на пловдивчани". 

Относно идеята за придобиването на терена в парка „Отдих и култура“ край Гребната база  кметът е категоричен, че няма друг начин общината да го вземе, освен чрез покупка. Желанието на пловдивчани е той да се запази за града, няма друга форма за това,  а не можем да приложим „национализация“,  добави Здравко Димитров.

Той подчерта, че решението ще е на съветниците. По думите му през тези четири години не е работил лесно с ОбС, но се е съобразявал с мнението на съветниците като дори е изтеглял свои предложения. 

"Последната дума имат общинските съветници. Аз не мога да взема нито едно решение и не съм вземал нито едно решение без санкцията на Общинския съвет. Няма как и един лев да изхарча без да попитам ОбС", допълни Димитров.

Според него някой общински съветници обаче незнаят защо се намират там.

"Не всичко ни е перфектно, но нашият град е невероятен, всяко решение, което съм вземал, е било единствено в полза на пловдивчани" – заяви емоционално градоначалникът.

Той отново отклони въпроса дали ще се кандидатира за втори кметски мандат на предстоящите избори. „Скоро ще стане ясно“ – лаконично отговори Здравко Димитров. 


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44