Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешните преговори са тези, в които всеки е малко недоволен

ПП - ДБ е доста сложна коалиция, в нея се преплитат амбиции, гледни точки и визии и се изисква много висока преговорна култура при взимането на решения, каза депутатът Манол Пейков по повод номинацията на коалицията за кмет на Пловдив.

Припомням, че лидерска среща реши да издигне проф. Ивайло Старибратов, който е бил в конкуренция с Йордан Иванов /ДСБ/ и Манол Пейков /"Да, България"/. Самият кандидат отказа разговор преди официалното представяне на номинацията му.

 В деня, в който решението стана ясно, Пейков написа емоционален пост в социалните мрежи, в който заяви подкрепа за Старибратов, но в който личи и известно разочарование, че не е бил подкрепен на позиция, за която от месеци работи.

"Човек не влиза в политиката, ако иска нещата за него да се случват сега и веднага", каза в контекста на личните емоции Манол Пейков.

Преговори кой да бъде кандидат за кмет, съветници и рейонни кметове са се водили активно в последния месец и половина, разкри Пейков и поясни, че те са били доста напрегнати, защото става въпрос "хора, става въпрос за съдби, за бъдеще". 

"За да са добри едни преговори, всеки трябва да е малко недоволен", каза той по повод решението, в което явно е надделяла позицията на ПП.

На въпрос за баланса между по- голямата електорална тежест на ПП в Пловдив и от друга страна биографията на ДБ в този мандат на Общинския съвет, Манол Пейков акцентира именно върху тежестта на избора за общински съветници, които да формират управляващо мнозинство. Водач тук ще бъде Веселина Александрова /"Да България!"/, която и сега е в  местния парламент.

"Имахме много дълга лична среща с проф. Старибратов, на която обсъждахме визиите си за града и това беше част от преговорите. Трябваше да сме съгласни с това, че този човек има личен интегритет и че няма да направи неочаквани неща, когато бъде избран за кмет, както и това, че виждането му за политиките на града съвпада с нашата. Аз съм впечатлен от това даколко векторите, в които разсъждаваме за Пловдиви за бъдещето му се припокриват", сподели Пейков.

По отношение на евентуално разколебаване на подкрепата, заради несбъднатото очакване на част симпатизантите на ПП - ДБ именно той да е в битката за кмет, Манол Пейков обясни, че "единствен начин да няма недоволни е да си паритя от типа на "Единна Русия", където инакомислещи няма и не може да има".

"Това са част от грапавините по пътя на демокрацията, а като добрезнаем това е едно много дълго пътуване, не спринт, а маратон. Надявам се времето, което ни остава до изборите да можем добре да защитим кандидатурата на проф. Старибратов, да можем добре да изградим публичния му образ и да може самият той да се почувства в свои води. Той също има доста добра политическа култура, добър опит и страхотна пловдивска семейна история".

Според Пейков последното е важно не само в символен план, а и защото един "човек с такава история има мнего какво да губи, ако в някъкъв момент тръгне по някакъв "крив път".

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21