Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с чудесата и Йорданка Петкова в празничния ден


За необходимостта от Мъдрост и упование във вярата, с надежда и любов, ще поговорим с Йорданка Петкова, автор на книгата "Малки разкази за чудеса и изцеление". За нуждата от случили се чудеса като доказателство и подкрепа, за да продължим напред в трудностите, които понякога ни поднася живота. 

Йорданка Петкова е родена през 1969 г. в село Поповица. От 1985 г. живее в Пловдив. Родена е с рядката диагноза и това я насочва към дейност, свързана с проблемите и нуждите на хората с редки заболявания в България. От 2008 г. със съмишленици създават „Асоциация НАЕ и редки болести” и до днес е председател на организацията и управител на пациентски център.

От 2009 г. е и координатор в Националния алианс на хора с редки болести. Организатор е на множество обучителни семинари и благотворителни инициативи. Създател е на акцията „В търсене на най-добрия човек” с дългогодишна традиция. Един от създателите на първия фестивал за здравето в Пловдив „Здравей, здраве”.

Интересите към българските храмове, стари църкви и параклиси я тласка по пътя на богословието. Завършва теология в ПУ „Св. Паисий Хилендарски”. Срещите й с много и различни хора я водят към предизвикателството да записва личните им истории. Автор е на книгите „Малки разкази за чудеса и изцеления” (2017,2019), „Когато имаш нужда от чудо” (2020), а през 2021 г. излизат „Истории от старите калдъръми” – пленителни кратки разкази и импресии, в които диша магията на родното. Заради активния си обществен живот през 2020 г. получава от кмета на гр. Пловдив приз „Посланик на доброто”.

Чуйте целя разговор в прикаченото аудио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46

Цветан Лазаров с нюансите на светлината в "Аспект"

Галерия „Аспект“ представя художника Цветан Лазаров и неговата експозиция „Светът между черното и бялото“. Тя съдържа 29 платна, подчинени  на идеята за светлината и нейното отсъствие, рисувани през последните две години. „Парадоксално, но това е най-цветната ми изложба досега“, казва авторът, който има над 30 самостоятелни изложби в..

обновено на 15.05.24 в 16:04

„Видения“ на Илия Йончев в „Червеното пони“

В галерия „Червеното пони“ в Стария град се открива изложба „Видения“ на Илия Йончев. Авторът се представя с 15 маслени платна, рисувани през последните 2 години.  В тях художникът използва мъгливия есенен пейзаж, за да одухотвори чудатите си фигури, които знаят своя път през мъглата, макар да си помагат с компаса на романтиката. „В една..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Тракийската гробница до град Ветрен вече може да се посети

От месец май Тракийската гробница край Ветрен , община Септември може да се посещава. За Европейската нощ на музеите тази събота ще се проведе беседа в гробницата, която датира от IV Век пр. Хр.  125 000 лева бяха отпуснати за  дейностите по консервация, реставрация и социализация на обекта.  Всички дейности бяха реализирани с финансовата..

обновено на 15.05.24 в 16:03

Вижте номинираните за награда "Пловдив"

Станаха ясни номинираните за награда „Пловдив“ – най-високото отличие, което се връчва на дейци на пловдивската култура в навечерието на 24 май. В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава...

публикувано на 15.05.24 в 14:53