Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без вносен слънчоглед няма да можем да работим


"През миналата година цената на слънчогледа беше 2000 лева на тон- такава беше цената според международната конюнктура. Но тая година от Украйна влиза слънчоглед и е нормално да влезе", коментира Иван Ангелов, собственик на завод за преработка на слънчоглед. По думите му, цената на украинския слънчоглед е 720-730 лева за тон и не е много по-ниска от цената на българския.


"В България тази година слънчогледът ще бъде максимум 1 и половина милиона тона. Това е резултат от сушата и това количество няма да стигне доникъде. Значи логично е в България да влезе слънчоглед, за да може предприятията да работят", добави той.

"В момента изкупуваме тазгодишна реколта. В региона на Пловдив, Стара Загора, Бургас, Ямбол, слънчогледът е ожънат на 90% и е с изключително лошо качество-рекордно ниски маслености, по 36, 37 процента. Това повишава значително цената, на която изкупуваме. А украинският слънчоглед е с 45-47% масленост", коментира Иван Ангелов."

"Миналата година олиото стигаше 6 лева бутилка, сега е около 3, 80-4 лева. Ние нямаме сметка да продаваме скъпо". Така Ангелов коментира очакванията на правителството за падане на цените на произвежданите от зърното храни след освобождаване на украинския внос.

"Производителите са в правото си да искат повече. Но не може нашата страна да се съобразява само с единия от участниците на пазара. Не е редно", каза Иван Ангелов по повод протестите на зърнопроизводителите.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47