Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незрящи от Пловдив обвиняват в злоупотреби Съюза на слепите

Днес те подадоха сигнал, подкрепен с подписка, до Областната управа

10
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Напрежение възникна тази сутрин между представители на Управителния съвет на Съюза на слепите в Пловдив и негови членове. Поводът е намерението на УС да продаде част от имотите, които са дарени през 1961 г. на Съюза на слепите в район „Източен“, на частни инвеститори. Членовете на сдружението обаче не са съгласни и подадоха тази сутрин сигнал до областния управител, тъй като се съмняват в злоупотреби от страна на ръководството.

„На терена на ул. „Ландос“ № 24 са изградени 3 жилищни блока, рехабилитационен център, около 80 гаража и магазини. За всички тези постройки Съюзът на слепите в България (ССБ) получава ежемесечен наем и би следвало средствата да се ползват за поддръжката на Комплекса и прилежащата му инфраструктура и постройки. При мандата на последните членове на Управителния съвет жилищата са разпродадени, а центърът за рехабилитация почти не функционира“, пише в сигнала на незрящите.

Те алармират, че сдружението е получило субсидии от държавния бюджет в размер на над 722 хиляди лева от Министерството на финансите и работи по програми с Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт. Приходите на Сдружението се допълват и от членския внос на близо 16 000 души. Нямаме никаква информация как се разпределят средствата, подчертават незрящите. 

Днес те поискаха спешен одит от Сметната палата на Съюза на слепите.

Стефан Данчев, представител на УС на сдружението в Пловдив, обясни, че още през май на Общото събрание на съюза е взето решение да се продадат терените на гаражите и на някогашната детска градина, която е изоставена и в момента се ползва от БЧК за склад. „Има интерес от страна на частни инвеститори. За какво ще ползват терена, не мога да кажа“, обясни той.

Днес членове на Съюза на слепите подадоха сигнал, придружен с подписка, до областния управител. Главният юрисконсулт на областната управа Поля Тодорова прие сигнала и заяви, че той ще бъде препратен до Министерството на финансите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев,  обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. След няколко неуспешни опита, днес то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в още три дни през идната седмица.  Делото..

обновено на 31.05.24 в 16:39

Нова апаратура е доставена на болницата в Смолян

Нова медицинска апаратура на стойност над 187 хил. лева е закупена от МБАЛ – Смолян, Доставката на новото оборудване е финансирано  с близо 110 хил. лв., осигурени от Министерството на здравеопазването и над 77 хил. лв. собствени средства на болничното заведение. Закупени са хематологична система с 5-диференциално броене за нуждите на..

публикувано на 31.05.24 в 15:51

Потвърдиха 4 годишната присъда на полицая, убил Моника от Братаница

Пловдивският Апелативен съд потвърди присъдата от 4 години затвор за бившия полицай  Владимир Панайотов, който който преди три години - на 19 юли 2021, уби на пешеходна пътека в село Братаница  8-годишната Моника.   Трагичният инцидент се случи, след като полицаят е шофирал с превишена скорост служебната кола „Шкода“, собственост на Пазарджишката..

публикувано на 31.05.24 в 15:40

Пуснаха от ареста учителката, следствието в ДГ "Фантазия" продължава

Учителката от детска градина „Фантазия“ във Велинград, която вчера бе задържана за 24 часа, е освободена от ареста. Тя бе арестувана, след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали, на които се вижда как възпитателят удря и дърпа за косите дете.  По случая е образувано досъдебно производство., но към момента няма повдигнато..

обновено на 31.05.24 в 14:19

90 акта и 220 фиша на шофьори при масирана акция в Пазарджик

Пазарджишката полиция състави близо 90 акта и издаде над 220 фиша при масирана акция за противодействие на престъпността в региона. Разкрити са общо 23 престъпления, като в арестите на районните управления с полицейско задържане от 24 часа са 6-има души. В акцията са проверени над 1200 шофьори и над 1100 моторни превозни средства...

обновено на 31.05.24 в 14:18