Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостува инициативата „Четем - разгръщаме светове“

| обновено на 24.09.23 в 18:45

Пловдив е домакин на инициативата „Четем - разгръщаме светове“, част от едноименната национална кампания, която има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст. Кампанията е в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Организатори са книжарници „Портокал“ (Orange) в партньорство с фондация „Детски книги“.

В Orange Пловдив Център на ул. „Княз Александър I“ №31, от 17 часа, жителите и гостите на града могат да се информират за ползите от четенето на книги, и как те помагат на подрастващите да развиват своите знания и умения. На място ще присъства Вал Стоева - основател на фондация „Детски книги“, която ще обясни на родителите как да избират подходящите книги за своите деца и по какъв начин влияят на съзнанието различните книги.

"Оказва се, че е много важно, всички деца да бъдят подкрепяни и да развиват своята функционална грамотност. Умението да извличаш и анализираш информация от различни източници, и да вземаш адекватни решения, влияе не само на теб самия като индивид, но и на средата, в която живееш. Процентът на функционално неграмотни се увеличава леко, което е съвсем нормално, защото технологиите изместват начина, по който четем. Тук не става въпрос за четене от хартия или четене от екран, а за четенето като умение да извличаме информация. Устройствата са направени така, че да задържат вниманието ни, да ни карат да плъзгаме поглед по екрана, да искаме незабавно удовлетворение или да следваме линковете, които постоянно излизат. Това поставя книгите и четенето в една много неравностойна позиция, което влияе пряко върху функционалната грамотност на децата и ги прави много по-неконцентрирани, което е важно когато четем, защото четенето е безкрайно сложен когнитивен процес", казва Вал Стоева. 

Инициативата има и допълнителна цел – 10% от продажбата на всяка книга от списък с над 500 детски заглавия ще бъдат дарени за подкрепа на дейностите на фондация „Детски книги“.

Интервюто с Вал Стоева, за предаването "Шейкър", чуйте в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Планински спасители помогнаха на жена, изгубила се в Родопите

Два инцидента с туристи са станали за последното денонощие в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК.  При единия случай жена се е загубила в източната част на Родопите. В издирването ѝ са участвали екипите от Смолян и Чепеларе. Жената е открита в района на връх Свобода, като е била в добро състояние. В другия случай мъж е..

публикувано на 30.09.24 в 09:35

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13