Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверки за качеството на храната в детски заведения в "Централен"

Община Пловдив пусна нови указания към директорите, да налагат контрол при доставките на храни

| обновено на 29.09.23 в 14:44

Нарочни проверки за качеството на храните в детските градини и ясли започват Българската агенция за безопасност на храните и РЗИ, след сигнал на ръководството на район „Централен“. 

Там са сезирани лично по телефона от притеснени родители, които твърдят, че има проблеми с храната за обяд на децата им. По публикации в социалните медии става дума за некачествени порции от пилешко месо. 

Миналата седмица  прокуратурата започна проверка по този сигнал срещу фирма, която доставя продукти за няколко кухни на детски градини в район „Централен“.

Заместник-кметът на район "Централен" Фиданка Кацарева каза: "Във връзка с огромното напрежение, което е сред родителите за качеството на храната в детските градини, ясли и кухни ние организирахме тази среща с директорите им, както с РЗИ и БАХБ. Ние не сме съгласни с това безпокойство и търсим начин да предотвратим подобно отношение на фирмите доставчици."

"Ние като общество трябва да покажем, че трябва да има контрол над доставката на храна", подчерта Кацарева. Тя препоръча ежедневен контрол, на случаен принцип от БАХБ при доставяните продукти в кухните.

От ОД на БАБХ д-р Станимира Чавдарова каза: "До 15 октомври ще направим тематична проверка за сигнала от прокуратурата". Паралелно с това обаче си вървят проверки за храната, която се предлага на най-малките пловдивчани. Има само едно  констатирано нарушение. Експертите са открили пилешко месо, без етикет на производител, в една кухня на детска градина.

Район „Централен“ вече изпрати писмо до ОД на БАХБ - Пловдив до 2 октомври да се направят проверки за храната във всички 12 детски градини, 4 ясли и 4 детски кухни на територията на най-големия пловдивски район. 

Заместник-кметът на Пловдив с ресор "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов коментира проверките: Това е голяма тема, дали сме от години права на директорите да контролират храната. Видяхме потресаващи кадри в социалните медии, които са  меко казано "притеснителни". Още вчера пуснахме допълнителни указания към директорите да са прецизни относно доставките и при най-малки съмнения да връщат храна и, ако се налага, да прекратяват договори. Недопустимо е да се прави компромис с храната на децата. През последните две години обсъждаме как да се подобрява храненето в детски и учебни заведения, има нужда от осъвременяване на контрола и се надявам да постигнем диалог на държавно ниво, тъй като РЗИ имат нужда от повече правомощия."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Панагюрското съкровище принадлежи на Пловдив, но мястото му е в НИМ

Панагюрското златно съкровище е национална ценност и за мен националната ценност е средство, което трябва да бъде презентирано пред света.  Това е причината да смятам, че мястото му е в Националния исторически музей, заяви в телевизионно интервю  служебният министър на културата Найден Тодоров. В четвъртък Общинският съвет в Пловдив ще решава дали да..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Събират средства за мобилен пукт за кръводаряване в Пловдив

Национална кампания събира средства за закупуване на специализиран мобилен пункт за кръводаряване в Пловдив. За закупуването му са необходими 170 000 лева. Градът ще бъде вторият, който ще разполага с такъв пункт в България. Такъв вече има във Варна, а след закупуването му кръводарителите са се увеличили значително.  Кръводарителският център..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Катастрофа затвори пътя за Ветрен

Шофьор на лека кола се блъсна около в аварирал товарен автомобил на входа на град Ветрен.  На мястото на катастрофата са изпратени линейка и екипи на полицейското управление и пожарната в Септември.  Пострадал при инцидента, станал около 13 часа,  е 27-годишният шофьор на лекия автомобил.  Младият мъж е откаран с различни травми в болницата в..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Храбрино протестира срещу изграждане на кариера до селото

Жители на село Храбрино в община „Родопи“ започнаха протестна подписка против инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на гнайсошисти в местността "Бунилото". Бъдещата кариера ще бъде на площ от почти 100 дка, като се предвижда тоталното изсичане на над 50 дка гори, които са държавна, общинска и частна собственост...

публикувано на 18.06.24 в 13:39

Нелегална работилница за цигари разкри полицията в Пловдив

Пловдивски криминалисти от отдел „Икономическа полиция“ разкриха поредната нелегална работилница за преработка на тютюн за производство на контрабандни цигари.  В специално пригодено помещение в частен имот в район „Северен“ на 50-годишен пловдивчанин са открити голямо количество пакети със суровина и машина за обработката и.  Иззети са множество..

публикувано на 18.06.24 в 13:20

Свързани новини

Среща по проблемите на детското хранене в район "Централен"

Среща по проблемите на храненето на децата в градините и яслите на район „Централен“ ще се проведе днес в кметството. Тя се инициира във връзка със сигнали на родители, за качеството на храната в детските градини и ясли, на територията на най-големия пловдивски район. В сградата на кметството, на ул. „Христо Г. Данов“ №39 ще разговарят..

обновено на 29.09.23 в 06:23