Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверки за качеството на храната в детски заведения в "Централен"

Община Пловдив пусна нови указания към директорите, да налагат контрол при доставките на храни

| обновено на 29.09.23 в 14:44

Нарочни проверки за качеството на храните в детските градини и ясли започват Българската агенция за безопасност на храните и РЗИ, след сигнал на ръководството на район „Централен“. 

Там са сезирани лично по телефона от притеснени родители, които твърдят, че има проблеми с храната за обяд на децата им. По публикации в социалните медии става дума за некачествени порции от пилешко месо. 

Миналата седмица  прокуратурата започна проверка по този сигнал срещу фирма, която доставя продукти за няколко кухни на детски градини в район „Централен“.

Заместник-кметът на район "Централен" Фиданка Кацарева каза: "Във връзка с огромното напрежение, което е сред родителите за качеството на храната в детските градини, ясли и кухни ние организирахме тази среща с директорите им, както с РЗИ и БАХБ. Ние не сме съгласни с това безпокойство и търсим начин да предотвратим подобно отношение на фирмите доставчици."

"Ние като общество трябва да покажем, че трябва да има контрол над доставката на храна", подчерта Кацарева. Тя препоръча ежедневен контрол, на случаен принцип от БАХБ при доставяните продукти в кухните.

От ОД на БАБХ д-р Станимира Чавдарова каза: "До 15 октомври ще направим тематична проверка за сигнала от прокуратурата". Паралелно с това обаче си вървят проверки за храната, която се предлага на най-малките пловдивчани. Има само едно  констатирано нарушение. Експертите са открили пилешко месо, без етикет на производител, в една кухня на детска градина.

Район „Централен“ вече изпрати писмо до ОД на БАХБ - Пловдив до 2 октомври да се направят проверки за храната във всички 12 детски градини, 4 ясли и 4 детски кухни на територията на най-големия пловдивски район. 

Заместник-кметът на Пловдив с ресор "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов коментира проверките: Това е голяма тема, дали сме от години права на директорите да контролират храната. Видяхме потресаващи кадри в социалните медии, които са  меко казано "притеснителни". Още вчера пуснахме допълнителни указания към директорите да са прецизни относно доставките и при най-малки съмнения да връщат храна и, ако се налага, да прекратяват договори. Недопустимо е да се прави компромис с храната на децата. През последните две години обсъждаме как да се подобрява храненето в детски и учебни заведения, има нужда от осъвременяване на контрола и се надявам да постигнем диалог на държавно ниво, тъй като РЗИ имат нужда от повече правомощия."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Митрополитите Николай и Антоний са на официална визита в Дубай

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан Х  и по решение на Светия синод на БПЦ Пловдивският митрополит Николай и Западно и средноевропейският митрополит Антоний са на официална визита в Дубай. Там те ще отслужат първата света литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква “Св. Благовещение” в Джебел Али. В Дубай..

публикувано на 14.06.24 в 16:27

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

обновено на 14.06.24 в 14:14

Летните инфекции бележат ръст, коклюшът успокои темпото

Продължава разпространението на коклюша у нас, но темпът му е намалял значително, обяви в Пловдив   главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има и данни за значително увеличаване на  броя на инфекциозните заболявания, пренасяни от комари и кърлежи заради заблатяването на някои райони в страната и високите треви и храсти...

публикувано на 14.06.24 в 14:13

Спасиха двама, паднали от джет в язовир "Доспат"

Двама души, паднали от джет във водите на яз. „Доспат“, са били спасени, съобщиха от полицията в Смолян. Предполага се, че инцидентът е станал при маневра с висока скорост.  Двамата мъже са били със спасителни жилетки. Наблизо е имало лодка, която им е оказала помощ.  Пострадалите са прегледани на място от екип на спешна медицинска помощ и са в добро..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Дете от Костиево е в болница, блъснато от кола

Дете бе прието в болница, след като бе блъснато от кола в пловдивското село Костиево, община Марица . Момченцето изскочило внезапно на пътното платно и било ударено от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ с 55-годишен водач. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Детето е било прието за лечение в пловдивска болница. Трима шофьори са..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Свързани новини

Среща по проблемите на детското хранене в район "Централен"

Среща по проблемите на храненето на децата в градините и яслите на район „Централен“ ще се проведе днес в кметството. Тя се инициира във връзка със сигнали на родители, за качеството на храната в детските градини и ясли, на територията на най-големия пловдивски район. В сградата на кметството, на ул. „Христо Г. Данов“ №39 ще разговарят..

обновено на 29.09.23 в 06:23