Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уволниха училищен директор заради писани оценки на починала ученичка

| обновено на 29.09.23 в 16:58

Директорът на СУ "Найден Геров" Диана Гавазова е уволнена дисциплинарно, а решението да я освободи от поста е на началника на Регионално управление на образованието Иванка Киркова. 

Припомням, че министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ "Найден Геров", пълен одит на училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол" в МОН. 

Повод за това бе скандалният случай за писани оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и в нея са се включвали няколко учители. Според МОН основното съмнение е, че нарушението е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или, за да не се допусне разформироване на паралелката.

Пред Радио Пловдив Иванка Киркова уточни, че проверката, извършена от РУО, е потвърдила скандалните факти и това е дало основание за уволнението на директора. Обясненията, дадени от нея, "не се смислени и не са логични". Според Киркова учителите, писали оценките, също заслужават наказание. Да бъде наложено такова вече е в прерогативите на назначения нов директор - Сашка Кръстева. 

Сред останалите нарушения е липсата на контролна дейност както от страна на ръководството на училището, така и от РУО, което тогава се ръководи от Антоанета Пакова. По думите на настоящия началник Пакова също подлежи на наказание. Още през месец март проверка в училището е установила 62% отсъстващи ученици. По нея е подаден доклад и назначена последваща проверка, която обаче въобще не е извършена. Допълнително от това - в продължение на две години не се правени графици на екипите за обхват. В момента Пакова е оглавява правна и административна дирекция в РУО, но поради навършването на пенсионна възраст е Иванка Киркова е дала предложение до министъра на образованието за пенсионирането ѝ. 

"Взела съм трудно решение, но съм убедена в правотата му, "защото тези практики минават всички граници", категорична е Киркова. 

Според нея това компрометира целия механизъм за връщане на децата в училище. В тази връзка се подновяват постоянните проверки на присъствието за всички училища в най-голям риск. 

Освен направената вече проверка от РУО, скоро се очаква да излезе и подробната проверка на МОН по случая. 

Още от категорията

Влаковете с нов график от днес

От днес влиза в сила нов график за движение на пътническите влакове на БДЖ. Осигурен e нов директен бърз влак от Свиленград за София и обратно. С един час по-късно ще тръгва теснолинейката Септември-Добринище. През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската линия, като в плановете е..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Храните продължават да поскъпват

Продължава поскъпването на храните на едро и индексът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се качи почти до нивата си от началото на годината,  показват данните в седмичния бюлетин на институцията. Индексът,  който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се увеличава с 0,36 на сто..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Проучват възможностите за нови авиолинии до Турция

Ръководството на летище Пловдив проведе в турския курорт Анталия серия разговори за разкриване на нови авиолинии до аеропорта. Потвърдено е сътрудничеството с авиокомпанията Сън експрес, която и тази година ще осъществи чартърни полети до летище Пловдив от Анталия и Измир. Те ще започнат на 29 декември. В Сън експрес с равни дялове..

обновено на 10.12.23 в 15:01

195 години от освещаването на храм "Сурп Кеворк"

„Пловдив е пример за толерантност и разбирателство между всички етноси и религии. Важно е да съхраним това уважение помежду си и да продължим да бъдем еталон за мултикултурен град“. Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, който бе гост на тържеството по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Стария град...

обновено на 10.12.23 в 15:00

Комините трябва да се почистват, припомнят от Пожарната

С наближаването на Коледните и Новогодишните празници зачестяват битовите пожари в Пазарджик. От Пожарната предупреждават да се направи профилактика на комините в домовете, където се използват камини и печки на твърдо гориво. Началникът на пазарджишката противопожарна служба главен инспектор Борис Стойнов припомни: "Ако не се почисти коминното тяло,..

публикувано на 10.12.23 в 15:00