Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ПУ открива учебната година

| обновено на 01.10.23 в 14:48


Да трупат знания и да мечтаят  пожела на студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ министърът на  образованието и науката проф. Галин Цоков , който присъства на официалното откриване на новата академична година във висшето училище. 

Във втория по големина университет в България се обучават над 17 хиляди студенти и докторанти от 27 акредитирани професионални направления. Oт 2021 г. той е включен в Списъка на изследователските университети. Над 3 500 са първокурсниците , които за първи път прекрачват прага на висшето училище. , а към тях министър Цоков, който до встъпването си в длъжност беше част от  академичното семейство на Пловдивския университет,  се обърна с думите :

"Аз ви поздравявам за този избор, защото Пловдивският университет със своята повече от 60-годишна история има вече традиция".

"Доверете се на преподавателите си, с които заедно ще откривате нови пространства на знанието" , пожела от своя страна на студентите ректорът на университета проф. Румен Младенов.

По традиция на церемонията и тази година на първокурсниците бяха предадени университетските инсигнии - символичният ключ към университетското знание, знамето на висшето училище и копие от „История Славянобългарска“.                       


Още от категорията

Влаковете с нов график от днес

От днес влиза в сила нов график за движение на пътническите влакове на БДЖ. Осигурен e нов директен бърз влак от Свиленград за София и обратно. С един час по-късно ще тръгва теснолинейката Септември-Добринище. През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската линия, като в плановете е..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Храните продължават да поскъпват

Продължава поскъпването на храните на едро и индексът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се качи почти до нивата си от началото на годината,  показват данните в седмичния бюлетин на институцията. Индексът,  който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се увеличава с 0,36 на сто..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Проучват възможностите за нови авиолинии до Турция

Ръководството на летище Пловдив проведе в турския курорт Анталия серия разговори за разкриване на нови авиолинии до аеропорта. Потвърдено е сътрудничеството с авиокомпанията Сън експрес, която и тази година ще осъществи чартърни полети до летище Пловдив от Анталия и Измир. Те ще започнат на 29 декември. В Сън експрес с равни дялове..

обновено на 10.12.23 в 15:01

195 години от освещаването на храм "Сурп Кеворк"

„Пловдив е пример за толерантност и разбирателство между всички етноси и религии. Важно е да съхраним това уважение помежду си и да продължим да бъдем еталон за мултикултурен град“. Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, който бе гост на тържеството по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Стария град...

обновено на 10.12.23 в 15:00

Комините трябва да се почистват, припомнят от Пожарната

С наближаването на Коледните и Новогодишните празници зачестяват битовите пожари в Пазарджик. От Пожарната предупреждават да се направи профилактика на комините в домовете, където се използват камини и печки на твърдо гориво. Началникът на пазарджишката противопожарна служба главен инспектор Борис Стойнов припомни: "Ако не се почисти коминното тяло,..

публикувано на 10.12.23 в 15:00