Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Огромен интерес към специалността "Психология" в Пловдивския университет

В 12 часа днес се открива академичната 2023-2024 година за студентите и преподавателите в Педагогическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

800 първокурсници ще се обучават в 18 бакалавърски програми. 750 са новоприетите студенти - магистри, които ще се обучават в над 20 магистърски програми в областта на педагогиката, психологията, социалните дейности, изкуствата и спорта. 

Това съобщи пред Радио Пловдив проф. Владимира Ангелова, декан на Педагогическия факултет. 

Тя посочи, че сред най - желаните специалности са "Педагогика" и "Психология". 

Интересът към специалност "Психология" е огромен от повече от 15 години, заяви проф. Ангелова. Според нея това се дължи на факта, че психологията държи ключа към човешкото щастие, а специалността дава големи възможности и за кариерно развитие.

В направление "Педагогика" най - предпочитана е специалността  "Предучилищна и начална училищна педадгогика" в задочна форма на обучение.

Основната мотивация за младите хора да изберат кариерата на педагози е любовта към децата. Не на последно място е и политиката на МОН за увеличение на заплатите на учителите, посочи деканът на Педагогическия факултет на ПУ.

Реализацията на пазара на труда на завършилите педагози не е лесна. Образованието само по себе си не гарантира кариера. Това важи за всички специалности, не само за педагогиката. Но на пазара на труда педагозите се реализират успешно, подчерта проф. Ангелова.

В Педагогическия факултет приемът расте през годините, макар и с малко. Огромен процент от завършилите бакалаври след това продължават като магистри, а после и като докторанти, отчитат от ПУ.

Интервюто на Яница Марова с проф. Владимира Ангелова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването..

публикувано на 08.12.23 в 16:26

Програмите в началния етап водят до натрупване на дефицити

Учебните програми в началния етап трябва да се преосмислят, тъй като те водят до натрупване на дефиците в учениците, които продължават до 7-8 клас, а понякога и до 10-12 клас.  Това коментира  Юлиян Петров, който ръководи синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, дни след като станаха ясни лошите резултати на българските ученици от изследването..

публикувано на 08.12.23 в 16:03

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Днес е т. нар. второ първо четене , след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията. Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов . Той уточни,..

публикувано на 08.12.23 в 16:02

Да помогнем на Мария от Пловдив!

Деца, родители и треньори от Пловдив застават зад благотворителна кауза в подкрепа на Мария. "Коледно време е вълшебно, искаме участията ни да бъдат с тематика: "Помогни"!", казва треньорката Нина Христозова.  Основателят на "Нина Спорт Академи" добави: "Ние силно вярваме, че по Коледа чудесата се случват! Дано бъде положителен изходът за..

обновено на 08.12.23 в 11:28

Скандалите в правителството държат здраво сглобката

Скандалите в правителството държат здраво сглобката и благодарение на тях управлението постига основни параметри, като бюджет, който увеличава социалните плащания, справя се с овладяването на инфлацията и подготвя страната ни за една от целите – влизането в еврозоната. Тази теза защити политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 08.12.23 в 11:11