Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Положителната новина е, че "Пирола" не протича тежко

До днес "Делта" остава най-тежко протичащият вариант на Ковид-19

На прага на сезонния грип (инфлуенца) и ръста на ковид случаите в страната, говорим за здравето и ваксините. Събеседник е епидемиологът д-р Христиана Бацелова от Медицински университет - Пловдив.

Д-р Бацелова акцентира, че грипът и Ковид-19 не са леки заболявания и не бива да се бъркат със сезонните настинки. "При някои могат да протекат с лека симптоматика, но при други хора се стига до болница и фатален изход, затова трябва много внимателно да се пазим и от двете заболявания", посъветва д-р Бацелова.

Специалистът по епидемиология на инфекциозните болести подчерта, че у нас започва поредната вълна на Ковид-19. Само за месец, 7 пъти са се увеличили новите случаи на заболяването, като има и много скрита заболеваемост от вируса.

"Сезонният грип започва изведнъж и кара болният да иска да си остане у дома, да е на легло. Също има висока температура, болки в мускули и  стави, появява се втрисане и силно главоболие. При Ковид-19 имаме по-плавно начало, лека хрема, която се увеличава, после идва и дразненето в гърлото, появява се повишена температура, втрисане, отпадналост, като при новите подварианти от 2023 г. отново имаме завръщането на загуба на вкус и обоняние, или поне са променени", обясни д-р Христиана Бацелова. По думите й най-вероятно "Пирола" вече е у нас и циркулира. Подвариантът отключва инфекции в очите на малките деца. 

"Положителната новина е, че "Пирола" протича  леко, това сочат данните от другите държави", допълни още доктор Бацелова. Според нея отговорните за своето здраве българи се ваксинират, срещу грип и Ковид-19. 

При децата се поставя назална ваксина срещу грип, няма използване на игла и децата приемат по-леко живата назална ваксина. 

"Към новата ваксина срещу Ковид-19 има интерес при лицата над 60 години и тези с хронични заболявания. При грип е особено важно да се постави ваксина на децата до 5 години, бременните и на хората над 65 години", каза доктор Бацелова. Тя допълни, че новата ваксина срещу Ковид-19 е адаптирана, и е препоръчително на всички да си я поставят, преди зимния сезон. 

Бременните жени могат да се ваксинират безопасно в един ден, срещу грип и срещу Ковид-19. 

Очаква се грипна епидемия през януари, днес доминира Ковид-19.

Още от категорията

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването..

публикувано на 08.12.23 в 16:26

Програмите в началния етап водят до натрупване на дефицити

Учебните програми в началния етап трябва да се преосмислят, тъй като те водят до натрупване на дефиците в учениците, които продължават до 7-8 клас, а понякога и до 10-12 клас.  Това коментира  Юлиян Петров, който ръководи синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, дни след като станаха ясни лошите резултати на българските ученици от изследването..

публикувано на 08.12.23 в 16:03

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Днес е т. нар. второ първо четене , след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията. Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов . Той уточни,..

публикувано на 08.12.23 в 16:02

Да помогнем на Мария от Пловдив!

Деца, родители и треньори от Пловдив застават зад благотворителна кауза в подкрепа на Мария. "Коледно време е вълшебно, искаме участията ни да бъдат с тематика: "Помогни"!", казва треньорката Нина Христозова.  Основателят на "Нина Спорт Академи" добави: "Ние силно вярваме, че по Коледа чудесата се случват! Дано бъде положителен изходът за..

обновено на 08.12.23 в 11:28

Скандалите в правителството държат здраво сглобката

Скандалите в правителството държат здраво сглобката и благодарение на тях управлението постига основни параметри, като бюджет, който увеличава социалните плащания, справя се с овладяването на инфлацията и подготвя страната ни за една от целите – влизането в еврозоната. Тази теза защити политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 08.12.23 в 11:11