Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Антон Иванов
Снимка: БГНЕС



Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като настояват  премиерът акад. Николай Денков да дойде на място за разговори с тях. Миньорите от държавното дружество са категорични и днес, че блокадата на магистралата ще продължи, докато не бъдат преразгледани териториалните планове за справедлив преход. Според журналиста за хората енергийната сигурност на страната е по- важна от обещаните им 36 заплати. 
Неизбежна среща с това, което трябва да се случи, доведе до напрежението сред миньорите от Мини „Марица Изток“. Това каза енергийният експерт Антон Иванов в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив по повод няколкодневните блокади на основни пътни артерии в България.

„През последните две години бяха правени доста опити за комуникация на възможностите, на проблемите, както и търсене на срещи с местните общности не само от българска страна, но и експерти от Европейската комисия (ЕК) посещаваха площадките на мините и ТЕЦ-овете. Беше ясно споделяна позицията, че е неизбежно намаляването на дейностите по използване на въглищата в Европейския съюз (ЕС) като цяло и конкретно в България. Така че по-скоро това, че стана ясна неизбежността на случващото се, изкара хората на улицата“, смята експертът.

Според него усилията по-скоро трябва да бъдат насочени към прагматичното и оптимално използване на средствата, така че да бъде планиран и реализиран справедлив за страната ни енергиен преход, отколкото да предоговаря нещо, което очевидно в Евросъюза има водеща политическа тежест, а именно политиката за декарбонизация на производствата в ЕС.

По думите му териториалните планове за справедлив преход не посочват конкретни производствени обеми от различните дружества, а само използват като основание прогнозирано намаление на производството, за да предоставят и адресират свързани с това социални проблеми и възможности за ново индустриално развитие.

„Смятам, че дали ще бъдат намалени през 2030 година с ¼ или с 1/3 производството на въглища, зависи от твърде много фактори – пазарна среда, геополитически фактори, така че важното е, и това в момента е позицията на България, да се установи, че ще запазим значителен ресурс от разполагаеми производствени мощности във въглищните региони. Това беше важната битка. А прогнозата колко ще работят е прекалено ранен етап, за да се води задълбочен разговор на тази тема“, коментира Иванов. И допълни, че пазарната среда е най-вероятният двигател на промените, които ни очакват.

„От началото на годината средните цени на електроенергията са значително под цените, които формират себестойността на нашите въглищни централи. В този смисъл те не могат да се разполагат като базови източници, а трябва да намерят място на пазара като маневрени източници, които предоставят системни услуги, при което да получават по-висока цена, но за по-малко време за използване“, обясни енергийният експерт. 

Той посочи, че разговорът следва да се насочи към оптималното използване на мощности, така че те максимално дълго те да участват в електроенергийния микс, а не върху това да се търси начин те да останат като базови източници на енергия, което от енергийна гледна точка не може да бъде реализирано. 

Чуйте повече в интервюто на Емил Костов с енергийния експерт Антон Иванов!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52