Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са ни проекти за базови енергийни мощности, а нямаме

Не е новина, че държавата няма да затваря централи, защото тя не го е планирала, а свободен пазар в енергетиката ни няма. Това коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив енергийният консултант Боян Рашев.

Той подчерта, че схемата за търговия с въглеродни квоти по принцип е създадена, за да закрие въглищната енергетика в Европа и да няма въглеродни емисии.

„Държавата ни бърка 15 години подред. Подписват се едни неща в Брюксел, а после политиците идват в Стара Загора и  лъжат енергетиците как те вечно ще имат работа. Стигнахме етапа, в която нещата станаха пределно ясни“, смята Рашев.

По думите му, няма идеално решение, защото вече е много късно. „Още от 2007 г., когато България подписа протокола от Киото, ние си мислихме, че ще изпълним квотата и ще можем да продаваме въглеродни емисии, от които да печелим. Това бе така, защото по това време голяма част от индустрията не работеше, но после дойдоха другите, по-ограничаващи условия. Затворихме блокове на АЕЦ, изградихме само 1 нов ТЕЦ в Гълъбово и сега вече сме в по-лошо положение от преди. Нямаме опции, абсолютно сме неподготвени!“, каза Боян Рашев.

Той обясни, че ТЕЦ-овете ни на въглища нямат никакъв шанс срещу газовите централи в другите страни. Вместо да изграждаме нови мощности, слагаме соларни панели, които не работят постоянно. „На нас ни трябват базови мощности, а ние нямаме такива готови проекти“, смята експертът.

Той прогнозира, че България може да загуби енергийната си независимост, която имаме сега заради АЕЦ, големите ТЕЦ и ВЕЦ-овете.

„Миньорите получават големи заплати, защото създават нещо, което има голям пазар, голямо търсене. Трудът на тези хора винаги е при лошо условия, но при по-добри условия на работа, в цех за сглобяване на кабели например, ще получават в пъти по-малко пари и затова не е привлекателно. Част от тези хора са млади, ще избягат в чужбина. Голяма част от предприятията ще се оправят и ще инвестират в нещо друго, особено тези, свързани с Христо Ковачки, които винаги са били най-подготвени“, каза още Боян Рашев.

Този разговор ще го водим след 2 години отново, защото големите предприятия в стъкларската, торовата и други индустрии ще трябва да си купуват 100 % от въглеродните емисии. Много заводи ще затворят към 2026 г. или ще си изнесат бизнеса в чужбина, прогнозира още енергийният консултант. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с Боян Рашев е в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21