Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-дълбоко в темите на есента - "Точно днес"

Светът става все по-малък и близък от всякога, а проблемите уедряват мащаба си в глобален обществен и индивидуалистичен план. В контекста на предизборни очаквания, политически грешки, протестни закани и все така далечни отстояния от зрелите им решения, седмицата  ни завърта по спиралата на есента с въпроси и отложени във времето решения. 

Началото й е под знака на здравната грижа, екологичните иновации, науката, политиката и изкуството - в слово и образ.

Подред: В понеделник стартират безплатни прегледи и консултации за рак на млелчната жлеза, които  се извършват от хирурзи-онколози от Комплексния онкологичен център. Кампанията се провежда по традиция в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата от 9-ти до 13-ти октомври. По темата ще разговаряме с д-р Славея Измирлиева, началник отделение "Образна диагностика" към КОЦ - Пловдив. 

10% повече граждани в сравнение с подпомогнатите през миналата зима, ще получат тази година помощи за отопление. Правилата за получаването им са променени и това отваря ветрилото за повече социални групи, които ще могат да се възползват. За условията и процедурите Паолина Комсалова разговаря с директора на "Социално подпомагане"  - Пловдив Донка Аргирова.  

Новост е и предстоящата за първи път Седмица на биоикономиката и устойчиви агро-хранителни системи. Тя се провежда по инициатива на Аграрен университет - Пловдив в партньорство с университетите във  Вагенинген - Нидерландия, Болоня - Италия и Дъблин - Ирландия. За целта на форума и посланията му - събеседник е заместник-ректорът по научна и проектна дейност проф. д-р Владислав Попов.

След дадения в края на седмицата старт на процедурата за Конституционните промени, ще попитаме експерта по сравнително конституционно право и програмен директор на Център за либерални стратегии доц. д-р Даниел Смилов  доколко фактът е стъпка  напред или обрича политиците на дълги и безплодни усилия. 

Темите, които ще впишем в зоните за култура, са с реверанс към писаното слово, но и към приложното изкуство. Малко преди новините на БНР в 9 ч.  - фокус е книгата "Избрано" на писателя Людмил Станев преди представянето й от 18 ч. в Културния център на Радио Пловдив. 

А след новините  в разговор с емблематичния и обичан творец и плакатист Костадин Отонов ще ви поканим на неговата ретроспективна изложба послучай 75-та му годишнина в зала "2019"  на 10-ти октомври от 18 ч. Тя е озаглавена  "Отонов. Графичен дизайн".

А в "Добро утро, Ден" гостува известната дизайнерка Ели Несторова, собственик на модна къща в Асеновград, която в последните години работи със Стефано Пода и шие костюмите за най-популярните за поредната оперна премиера. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Накъде по пътя след изборите - "Точно днес"

Във втория ден след предсрочните парламентарни избори следваме информационния поток с фокус политическите настроения на времето. "Точно днес" ще питаме ще отпушат ли политическата криза резултатите от седмите извънредни парламентарни избори и с какъв коалиционен кадрил ще ни впечатлят  политическите партии на сцената на поредната изборна победа?  В..

публикувано на 28.10.24 в 16:52

"Ден след ден" на 28 октомври

Парламент с 9 партии е резултатът от вчерашните парламентарни избори в България. Част от политическите сили вече направиха своите коментари  на вота и на начина, по който той да се материализира в изпълнителна власт. Към тях своето предложение днес добави и Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ-за анти-ГЕРБ и анти-ДПС коалиция, в която неговата..

публикувано на 28.10.24 в 14:21

"Вход свободен" - за съня и зимното време

Отложен или късен старт на работната седмица поставяме и във "Вход свободен".  След поредната смяна на времето ще разгледаме как жонглирането с часовете влияе на нашето физическо и психично здраве. За ефекта от смяната на времето разговаряме с Гергана Кехайова -  психолог и психотерапевт  с дългогодишен опит в лечението и превенцията на редица..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Какво избрахме "Точно днес" на 28 октомври

След седмите извънредни парламентарни избори говорим за резултатите и питаме какво следва - политолизи, социолози, анализатори, политици  - и победители, и победени.  И още актуалните въпроси -ще излъчи ли 51-ият парламент редовно правителство и какви са възможните конфигурации за управление?  Ще чуем с последните резултати Яница Петкова от Агенция..

обновено на 27.10.24 в 21:53

"След избора" с най-важното от изборния ден

България гласува на поредните извънредни парламентарни избори. Как протича изборният ден и какво предпочетоха българите? Отговорите на тези въпроси ще търсим в извънредното предаване на Радио Пловдив – „След избора“. Ще проследим края на изборния ден с включвания от репортерите ни, които ще бъдат в различни точки на Пловдив и областта:..

обновено на 27.10.24 в 17:32