Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не декрети, а пазарът трябва да спре въглищните централи

Последствията от конфликта в Близкия изток ще са много сериозни. Най - вече се учеличава геополитическият риск и той започва да доминира. 

Тоза заяви пред Радио Пловдив международният и енергиен експерт Илиян Василев. Според него военната развръзка на конфликта няма да бъде много дълга, но последствията ще се усещат с години. Ще бъде засегната не само енергетиката, но търговията, финансите и редица други важни сфери. 

Той припомни, че конфликтът между Израел и Палестина е отпреди 1948 година, минава през различни фази, но никога не е преключвал окончателно, винаги тлее. Зад Палестина ще застанат арабските страни, но не е ясно колко силна ще бъде подкрепата им. 

Светът пак се раздели, обобщи Василев.

По повод закриването на въглищните централи у нас Илиян Василев отбеляза, че т. нар. зелен преход е изглеждал много приемливо, но преди войната в Украйна. 

"Дойде войната в Украйна, цените на енергията отлетяха във висините и извежнъж понятието енергийна сигурност започна да добива плът и кръв."

Според Василев в момента отново забравяме за геополитическия риск и за енергийната сигурност. 

В протеста на миньорите има прекалено много политика, коментира енергийният ескперт. 

По думите му, от една страна са "суперполитиците", които нямат нищо общо с енергетиката. Като напр. "Възраждане", които храбро твърдят, че въглищната енергетика ще остане до 2100-та година. 

От друга страна са ентусиастите на зеления преход, които в средата на лятото при бумтящи соларни панели и енергия от тях храбро заявяват, че въглищната енергетика трябва да изчезне максимално бързо. 

И като между тия две Сцила и Харибда се сложи липсата на пазарни механизми, които да балансират търговията предлагане и търсене, се получава една доста голяма каша.

Василев подчерта, че пазарът у нас вече е пренаситен откъм солари, особено през лятото. Тенденцията е соларната енергия да падне до отрицателни цени. Това е много добре за индустриалните потребители, но не може да продължи вечно. Собствениците на соларните паркове, които са получили грантове от държавата, логично ще искат да си върнат инвестициите. Единственият начин ще е да искат нова държавна субсидия. Така пак ще се посегне към републиканския бюджет и парите на данъкоплатците. 

Като има търсене и няма предлагане, цените ще скочат.

Въглищата трябва постепенно да се изваждат, категоричен е Илиян Василев. Според него обаче това не трябва да става на принципа "ние да ги спрем". 

Работата е на пазара!

Това са големи разговори, които трябва да се състоят, но не с участието на политици. Разговорът трябва да се състои през януари при зимното потребление на енергия.

Тези работи не стават с декрети, категоричен е енергийният експерт.

Интервюто на Неда Велкова с Илиян Василев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43