Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Благой Маринов, дм, кандидат за ректор на Медицински университет - Пловдив:

С лице към преподавателите и студентите за върхови научни постижения

Общото събрание на Медицинския университет - Пловдив ще избере нов ректор на 2 ноември. Проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, ръководи университета през последните 4 години, но тя не се кандидатира за втори мандат. 

Вече представихме в програма "Точно днес" кандидатурите на проф. Ангел Учиков и проф. Румен Стефанов. Третото интервю е с кандидата за ректор, който е заместник-ректор по научноизследователската дейност на МУ-Пловдив. Проф. Благой Маринов, дм залага надграждане на приоритетите в развитието на университета, сред които са дигитализация и нова модерна база.

Проф. Маринов с представянето му на учен и лекар в МУ-ПловдивПроизхождам от семейство на интелектуалци. Баща ми беше лекар, а майка ми – учителка. За да не се налага да избирам -  аз станах и двете. Завършил съм с отличие Английската гимназия в Пловдив, след което и Медицинския университет. Академичният ми път в МУ – Пловдив обхваща всички стъпала от докторант, асистент, старши, главен асистент, доцент и професор. Имам придобити две медицински специалности - по патофизиология – от 2003 г. и пневмология и фтизиатрия – от 2013 г., което ми дава възможност да погледна на обучението на бъдещите лекари от различни ъгли, като в същото време не губя контакта си с пациентите. Ръководител съм на най-големия център по функционална белодробна диагностика в Южна България и съм член на УС на Българското Дружество по Белодробни Болести.

В МУ - Пловдив заемам поста зам-ректор по научно-изследователска дейност, като пряко отговарям за ключови структури като център „Проекти“, Докторантско училище, Библиотечно-информационен център, Младежко научно дружество „Асклепий“.

Вече осма поредна година съм директор на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център. Под мое ръководство центърът получи най-високата степен на акредитация към American College of Surgeons (ACS) – Accredited Educational Institute. А буквално преди седмици ние бяхме реакридитирани за още един петгодишен период, което е категорична оценка за спазване на високи международни стандарти за обучение. В рамките на дейността си в образователния консорциума бях избран и за Член на Международния комитет на ACS-AEI. На национално ниво учредихме сдружение на специалистите по симулационна медицина и имам честта да бъда председател на УС на Българско Общество по Симулационна Медицина (БОСМ). През 2022 г. приносът ми за развитието на медицинската симулация като образователен метод  беше оценен и БЛС ми присъди наградата Лекар на годината 2022 в категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“!

Изпълнителен редактор съм на списание Folia Medica и не без гордост споделям, че  за последните 8 години броя на публикуваните статии е увеличен 200% и вече сме директно индексирани в наукометричната база данни Scopus. Освен това съм и ръководител на Катедра по патофизиология, която за четвърта поредна година е на първо място според студентите. На територията на Катедрата е конституиран и изследователски Център за функционална белодробна диагностика, който включва методики за оценка на външното дишане, физическото натоварване и съня.

Това което, искате да се продължите да развивате в МУ – Пловдив (като част от екипа на проф. Мурджева), или поне една посока на нова, ваша инициатива? На първо място трябва да изтъкна продължаване на работата по стратегическата научна програма за развитие на МУ-Пловдив (ПСНИИР), която е част от Плана за възстановяване и устойчивост, по който Университетът е бенефициент на 28 милиона лева. Средствата са разпределени на базата на подробно разписани проектни предложения, като специално място се отдава на т.нар. приложни проекти (с потенциал за регистрация на интелектуална собственост).

Нашият университет ще продължи да дигитализира процесите на обучението и административното обслужване на всички студенти. Ще работим за подобряване на системата за обратната връзка със студентите за качеството на обучение, която е предпоставка за трансформиране на академичната среда.

За да отстояваме предимството си в традиционно силните за МУ-Пловдив области сме предвидили разрастване и трансформиране на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център (МСТЦ) един от шестте признати в Европа от Американския колеж по хирургия. Организационно ще бъдат интегрирани и симулационните звена, които вече съществуват във факултетите по фармация и дентална медицина.

За втора година приехме студенти в магистърска програма „Медицинска речева и езикова патология“, първа по рода си в България и Източна Европа. По нея преподаватели от САЩ ще обучават за работа с пациенти с различни комуникативни.

Друго начинание с международно участие е обучение на парамедици по утвърдени програми на Медицинския център на Тексаския технологичен университет в Ел Пасо.

Телемедицината е друга приоритетна област за МУ-Пловдив. През 2023 реализирахме успешна проектна сесия наречена „Телемедицина и генеративен изкуствен интелект“. От нея произтекоха и няколко съвместни проекти с компании от Българския клъстер по дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI cluster), на който МУ-Пловдив е пълноправен член. В същото време продължава работата по новосъздадените 9 съвместни мултидисциплинарни магистърски и докторски програми по програма OMNIA сред които: Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории, Спортна физиология, Диететика, Иновативни лекарства,  Предприемачество и иновации във фармацевтичния бизнес и др.

МУ-Пловдив е номер 1 в рейтинговата система за обучението по направление „Медицина“, как и другите две направления - „Дентална медицина“ и „Фармация“, ще се борите да заемат челна позиция? 

МУ-Пловдив е номер 1 не само в направление „Медицина“, но и в направление „Обществено здраве“ за последната година. Това е едно голямо признание за работата на академичния състав във Факултета по обществено здраве. Когато говорим за Рейтинговата система ще си позволя да припомня, че оценката се формира въз основа на три главни критерия сред които с най-голяма относителна тежест са учебна дейност -30%, научна дейност - 20% и професионална реализация - 40%. Останалите 10% се формират от показатели за учебната среда, социално-битовите и административни услуги. Научната продукция на академичния състав в съответното направление е съществена за първите места в рейтинговата система. Професионалната реализация на завършилите студенти е важен фактор за престижа на висшето училище, тъй като кариерната успеваемост е един от основните критерии. Анализите на кариерния ни център показват, че чуждестранните студенти, които се обучават на английски език, се реализират успешно в страни от ЕС, ЕИП, Великобритания и САЩ. В направления „Дентална медицина“ и „Фармация“ развиващи се на базата на едноименните факултети също работят стойностни научни екипи, които имат потенциал да изведат съответните направления на челни позиции. Ще направим всичко по силите си, за да заемем призовите места и в „Дентална медицина“ и „Фармация“.

Как чуждестранните студенти ще намират по-лесно пътя към МУ-Пловдив? Престижът превръща МУ-Пловдив в атрактивна образователна дестинация за чуждестранните кандидат-студенти. Тази тенденция не само се запазва, но и се наблюдава увеличение на кандидатите през последните 3 години. В КСК на МУ-Пловдив са включени участия в конкретни високо посещавани образователни панаири в Германия, Италия, Гърция, Кипър, Турция и др. , както и на такива, отправили специално покана, като Египет, Индия, Казахстан за представяне на специалностите, изучавани в нашето висше училище. В Студентския ни информационен център се планира цялостно представяне на основните  звена на МУ-Пловдив – факултети, колеж, ДЕСО, МСТЦ на кандидат-студентите и техните родители, за да получат пълна информация за учебния процес, технологичните възможности, настаняването в общежития, както и да бъдат консултирани по всички въпроси.

Програмата на проф. Маринов в акценти: Както уточних и в началото на интервюто ще запазя приоритетите за развитие на Университета, които дадоха своите плодове:

Изведоха МУ-Пловдив в челните места на рейтинговата система, изиграха своята роля за включването ни в лигата на изследователските университети, утвърдиха Научноизследователския Институт на МУ-Пловдив с неговите основни направления.

Други ключови области в програмата  са: Дигитализация на обучението и административното обслужване на студентите, включително електронна студентска книжка и разработване на мобилно приложение за цялостна организация на учебния процес. Разширяване на симулационното обучение при студентите от специалност медицина, дентална медицина, фармация и мед. сестри и акушерки за придобиване на процедурна компетентност преди започване на работа с пациенти, но и качествено практическо обучение, с интегриране на всички университетските болници в обучението. Повишаване квалификация на преподавателите със структуриране на “Преподавателска академия” спрямо нуждите на асистенти и хабилитирани лица. Създаване на възможности за израстване на академичния и административен персонал. Адекватна политика за доходите, съобразно обществено-политическата ситуация и разработване на методика за материално стимулиране на изявени преподаватели. Мобилизиране на възможностите по програма Еразъм+. Възможности за стажове в партньорски болници в чужбина – само след една седмица подписваме договор с академичната болница Ernst von Bergmann в Потсдам, Германия. Развиване на изследователски подход и критично мислене.

На въпроса "Каква битка очаквате?" проф. Благой Маринов каза: По различни поводи всички ние ВЕЧЕ сме заявили желанието си да водим позитивни кампании. И проф. Учиков и проф. Стефанов са изключителни специалисти в своите области, направили много за специалността си, колегите и грижата за пациентите. Макар че имаме различни концепции за управлението на Университета всички сме готови да работим за неговото развитие и успех.

С проф. Маринов разговаря  Живка Танчева, може да чуете от звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52