Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронните рецепти улесняват лекарите и пациентите

| обновено на 12.10.23 в 11:22

От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите само по електронен път. Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани в  "Държавен вестник".

Ползите от електронните рецепти са многократни за лекаря, за пациентите и за общественото здраве, заяви пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той посочи, че възможността съществува не само за тези две групи лекарства, но за всички видове лекарства.

Общопрактикуващият лекар обясни, че електронните рецепти могат да се издават по два начина:

- от кабинета си през своя медицински софтуер лекарят ги издава;

- през мобилно приложение, когато лекарят е на домашно посещение или отсъства от кабинета си по друга причина, може да изпише рецепта от телефона си, но трябва да знае ЕГН-то на пациента - това приложение е пуснато в употреба вече от една година;

На практика няма нищо ново от 2022-ра година, коментира д-р Сотиров. 

Всички диабетици - на 100%, ползват лекарства по Здравна каса. Затова тях тези разпоредби не ги засягат.

Може би, логиката на здравното министерство е да се ограничи продажбата на лекарства за диабетици, които се използват за отслабване. Това е измамно за тези, които ги използват. 

Има ли недостиг на ваксини?

Проблемът с недостига на ваксини е само в столицата, обяви д-р Костадин Сотиров. В Пловдив ваксини има. Няма проблем в доставянето и поставянето им.

Има интерес - основно това са пациенти, които са си поставили ваксини и миналата годна.

Вероятно по - масово имунизацията ще тръгне от следващата седмица. Тогава ще се поставят едновременно противогрипните и ковид ваксините, обясни лекарят.

Проблемна е и организацията за поставянето на ковид-ваксини, тъй като трябва да се съберат достатъчен брой желаещи.

Очакваме доставка на безплатни противогрипни ваксини. За тях има записани пациенти, каза още д-р Сотиров. 

Интервюто на Елена Крушкова с д-р Костадин Сотиров е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28