Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моята кръв е в Израел! Земята ни е станала една военна територия и никой не е застрахован.

Предстоящото в Израел и Газа е тревога за цял свят

Мина времето на Холокоста, когато евреите допуснаха да бъдат избити!

Моите първи братовчеди са в Израел и са много, много неспокойни, защото техните деца - момчетата им, а и момичетата, са в онази възраст на участниците в предстоящите военни действия. Те са мобилизирани, тъй като са във възрастта под 40 години и стоят в очакване на решението на обединеното вече правителство на Израел. 

Това заяви пред Радио Пловдив доц. д-р Нарцис Калева-Ходжеваспециалист по обща педиатрия и детска ендокринология в Детската клиника на УМБАЛ “Св. Георги”.

Известната пловдивчанка разказва, че почти цялата й фамилия "Калев" е в Израел. Там нейният чичо, заедно със свои приятели, създават един от първите кибуци, който се намира на 4 км от ивицата Газа.

При сегашната атака на Хамас срещу Израел има убити и пострадали хора от този кибуц, каза Нарцис Калева. Тя обясни, че нейната леля, която е една от спасените български евреи от Втората световна вайна и също живеела в кибуца, е била евакуирана на по - безопасно място. Това обаче е било свързано с дълги и мъчителни за нея часове, заради трудната й подвижност и преклонната й възраст. 

Д-р Калева посочи, че животът на над 7 милиона души е коренно променен, тъй като са под непрекъснат ракетен обстрел.

Пловдивчанката коментира, че "нещата не са от днес и от вчера" и посочи, че за съжаление сме свидетели на много други места, в които има насилие и много смърт. За пример даде разрушенията в Украйна.

"Земята ни е станала една военна територия и никой не е застрахован", подчерта Нарцис Калева. Според нея, какво ще се случи оттук - нататък и в Израел, и в ивицата Газа е тревога за цял свят. Тревога за хората там, а и заради цялата тази хуманитарна криза. 

Няма как като лекар да не мисля и за двете страни, но когато виждам картините на обезглавени деца, запалени трупове на бебета, с което се прави препратка към Холокоста, наистина това не е човешко, коментира д-р Калева. 

Тя припомни, че неминуемо насилието поражда насилие. 

От 7-ми октомври до сега всеки, който не е ангажиран с Хамас, има възможност да се изтегли - така Нарцис Калева отговори на въпроса не трябва ли Израел да спазва някакви правила, подготвяйки мащабна сухопътна операция в Газа. 

Тя оправда спирането на водата и на тока в ивицата, тъй като: "те го получаваха даром от друго едно място и за това плащахме всички ние като членове на Европейския съюз, а и държавата Израел правеше всичко възможто тези хора да имат един поносим живот в тяхното, разбира се, нелеко положение."

Нарцис Калева смята, че политиците добре да обяснили нападението на Хамас над Израел с предстоящия договор между Израел и Саудитска Арабия. Но всъщност, в основата е омразата. Една омраза, която съществува от десетилетия, а арабските държави са се погрижили народът на Палестина да остане в изгнание, за да има винаги напрежение там.

Войната вече е факт. И жертвите са факт. Няма как да има връщане. Мина времето на Холокоста, когато евреите допуснаха да бъдат избити и хората около тях също.

С автономните си области палестинците показаха, че нямат възможност да имат собствена държава, заяви пловдивчанката. И припомни, че всичко в ивицата Газа е построено от държавата Израел. През 2005 година на принципа "земя за мир" или "мир за земя" палестинците са получили всичко наготово. Но и преди войната те живеят в разруха, той като нямат професии и разчитат изцяло на помощи отвън.

Интервюто на Неда Велкова с Нарцис Калева е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43