Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 150 лв. за глас на изборите

Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

Когато говорим за купуването на гласове и контролираният вот, става въпрос за един много специфичен социален феномен, при който не можем да измерваме нещата само с пряко купуване и получаване на някакви парични знаци, но и с мобилизиране на зависимости от социални и административни услуги, от протекции на местно ниво. Това коментира в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева.

По думите ѝ диапазонът на прякото предлагане на суми за купуване на един избирателен глас в последните години варира от порядъка от 30 до 100-150 лева, в зависимост от населеното място, от това какви икономически интереси и политическите апетити има.

„Нямам конкретни сигнали към този момент, получени в Асоциация „Прозрачност без граници“ за купуване на гласове, затова би било спекулативно да посоча въз основа на данните до този момент за тези избори. Това, което обаче въз основа на предходни избори е устойчиво наблюдавано, е на практика  в населени места, където има компактно население, живеещо под границата на социалния минимум“, каза още тя. И допълни, че подобни случаи има и в черноморските общини, в които не само можем да говорим за купуване и продаване на гласове, а за мобилизиране на зависимости на бизнес ниво, които оказват влияние върху готовността на избирателите.

Тя посочи, че схемите за купуване на гласове на местно ниво са разнообразни – от пряко предлагане на пари и услуги, до предоставяне на други материални блага във вид на дърва за огрев и т.н.

„Енергийните и социални помощи, улесненият достъп до тях, са единият от инструментите например. Опрощаването на дълговете на хора, които получават своите социални помощи по дебитните карти, но възниква въпросът дали дебитните карти са на разположение на хората, които са номинално техни притежатели или тартори на различни населени места или общности  държат тези карти и преценяват кога да възстановят част от сумите. Насочване на избирателите за кого да гласуват, като начин за опрощаване на дълговете при купуване на различни стоки от магазините, това е също една от най-широко разпространените схеми, но отново искам да подчертая не е само прякото предлагане на финансови средства инструментът за въздействие върху избирателите. Тук трябва да разгледаме също и корпоративния вот. Използват се зависимостта на работника от работодателя. Виждали сме неколокократно по изборите политическите амбиции на хора, които притежават различни фирми, да достигнат до национално представителство в парламента или пък до местни власти, до управлението на местно ниво, като например в районите на Бобов дол, Перник, Кюстендил, Гълъбово, Стара Загора. Както виждате през последните две седмици много интензивно работници от тези райони участваха в протестни акции във връзка с техни социални, икономически права“, подчерта Нушева.

Според нея през последните три години има няколко условни присъди на хора, участвали в организирането на купен вот, но няма нито един случай, при който е посочен  поръчителят, т.е. политическата партия или кандидатът, които са възложили това купуване на гласове. Това е работата на прокуратурата, която има правомощията да ръководи разследването и доказването на подобни сложни казуси.

„Прави впечатление фактът, че в три от случаите, в които има осъдителни присъди лишаване от свобода, при два от три случая, за които говорим, става въпрос за наказани организатори, работещи в полза на несистемни играчи.  Т.е. по-скоро възникват въпроси дали с по-голяма строгост не се наказват играчи, които са извънсистемни“, допълни Ваня Нушева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Няма да има забавяне при обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Няма да има забавяне при обработването на изборните книжа при изборите две в едно на 9 юни – това зяави в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив-град Илиян Сухоруков. Нямам никакви притеснения за обработката на резултатите, предстоят избори, които не са по-сложни от проведения местен вот – увери Сухоруков...

публикувано на 20.05.24 в 09:05

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04