Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Златоград проучват древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите

3
Снимка: Радио Пловдив

Започнаха археологическите проучвания на древната крепост на връх "Св. Неделя", която се намира на живописен връх между градовете Златоград и Неделино, съобщи проф. Николай Овчаров. Извършваните от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев разкопки се финансират от общините Златоград и Неделино.

През първите дни от разкопките са установени ранновизантийски градежи от 5-6 век, информира д-р Николай Бояджиев. Започнало е проучване на източната крепостна стена и разкриване на терена около нея. Стената е с дебелина 1,30 м, градена с камъни и хоросан. Според д-р Бояджиев е възможно да се разкрие и средновековен период на крепостта, с която са свързани много легенди в района.  

"Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на едно такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания", заяви проф. Овчаров. Той уточнява, че при строежа на параклис на върха през 1916 г., от земята са извадени цели две големи делви и фрагменти от други питоси, които се датират в ранновизантийската епоха – 5-6 век. 

От древната крепост в момента личат нищожни следи, но впечатлява запазеният дълбок кладенец, иззидан прецизно с обработени камъни, обяснява проф. Овчаров. Кладенецът е изкопан в скалата на видима дълбочина не по-малка от 20 м. Няма съмнение според проф. Овчаров, че кладенецът е бил създаден в древността, за да дава вода за крепостта при обсада от врагове. Такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи, допълва археологът. Наред с археологическите разкопки, през следващите седмици кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина, каза проф. Овчаров. Той смята, че това ще бъде уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите. 

По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 15 г. затвор заплашват банковата касиерка, "щипнала" 144 000 лв. от трезора

От 3 до 15 години затвор и конфискация на имущество грозят 52-годишната главна касиерка на пловдивски банков клон, която бе обвинена в длъжностно престъпление и присвояване на над 144 хиляди лева от банката.  Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Пехливанов на нарочна пресконференция.  Жената е работила в банката 19 години..

обновено на 21.06.24 в 17:12

Седмокласниците са доволни след изпита по математика за НВО

Лесни задачи, не бяха нужни още 15 минути за всички, но все пак добре, че ги отпуснаха, така обобщиха изпита учениците от СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. Част от тях са посещавали частни уроци и курсове за подготовка допълнително. От Музикалното училище децата смятат, че задачите са били с повишена сложност, въпреки че са решавали в клас доста..

обновено на 21.06.24 в 17:10

143-ма пешеходци получиха глоби за неправилно пресичане

За неправилно пресичане на пътното платно  - на необозначени места или на червен сигнал на светофара, с фишове са глобени 143-ма пешеходци.   Шестима са шофьорите, получили актове заради отнето предимство на пешеходец. Административно отношение е взето и за други 76 нарушения на Закона за движение по пътищата, констатирани по време на специализираните..

публикувано на 21.06.24 в 17:09

Мъж от Панагюрище е задържан за побой на съпругата си

Мъж от Панагюрище е задържан в ареста за нанесен побой над съпругата си. Сигналът за насилието е подаден от местната многопрофилна болница, където 33 годишваната жена е приета по спешност. Тя била с комоцио и вътрешен  кръвоизлив след побоя. За изясняване на случилото се незабавно бил сформиран екип от разследващ полицай, криминалисти и..

публикувано на 21.06.24 в 13:00

Пешеходец загина на пътя Бачково - Асеновград

След като е получен сигнала за катастрофата, към мястото били насочени екипи на полицията и на Бърза помощ.  Констатирана е смъртта на 41-годишния пешеходец, който по предварителни данни се движил отстрани на пътното платно, но внезапно залитнал и се блъснал в каросерията на камиона „Мерцедес“.  Според обясненията на шофьора действията на..

публикувано на 21.06.24 в 12:18