Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинска държава е решението на конфликта в Близкия изток

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Израел обяви пълномащабна война, наложи блокада на Ивицата Газа и започна да и нанася удари, след като на 7. октомври ’’Хамас’’ извърши нападение на нейна територия, което доведе до стотици жертви, а още десетки бяха отведени в плен. Има ли възможност за дипломатически изход или конфликтът ще се реши с военна сила. Темата коментира пред Радио Пловдив бившия дипломат и зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

Според него войната в Израел няма нито военно разрешение, нито дипломатическо.

,,Това, което е единствено възможното решение, е решението на ООН за създаването на две държави  - Палестинска и Израелска. Второ да се дадат гаранции за сигурността на Израел. Това беше много близко до реализация в средата на 90-те години на миналия век, когато израелският премиер Ицхак Рабин издигна лозунга ’’земя срещу мир’’, т.е. териториално обособяване на Палестинска държава срещу гаранции за сигурността на Израел. За съжаление тази негова идея му коства живота’’, коментира бившия зам.-министър.

Той посочи, че основният проблем е липсата на готовност за преговори и от двете страни, тъй като ръководството на Хамас и сегашното ръководство на Израел практически не са готови да признаят съществуването на другата страна.

,,Хамас говори за унищожение на държавата Израел, Израел говори за унищожение на Хамас’’, заяви Кючуков.

Според него жестокостта, терористичните атаки и невинните жертви са дали на Израел много широка международна съпричастнвост и подкрепа, но когато ответната реакция също е съпроводена с невинни жертви, това обръща настроенията. „Ако се премине към сухопътна операция на Израел в Газа тогава обществените симпатии може би ще се преместят’’, добави Кючуков

Той смята, че целта на САЩ и Русия е да се избегне ескалацията, за да не разшири обхвата на конфликта. Бившият дипломат смята, че рискът войната да излезе извън територията на Израел съществува и даже е твърде голям.

,,Ако има сухопътна операция в Газа, нищо чудно Хизбула да отвърне с нападение срещу Израел и да се отвори втори фронт.  Иран може би също ще се ангажира с този конфликт по някакъв начин’’, уточни Любомир Кючуков

Според него единствената възможност за изход от военните действия е Израел да не осъществява прехода си на самозащита към отмъщение, т.е. от война с Хамас да не превърне палестинците от Газа в жертви на този конфликт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52