Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът „Метаморфози“ гостува утре в Пловдив

| обновено на 22.10.23 в 12:07 | Интервю

"Метаморфози" е част от дългосрочния проект на сдружение „Метеор“, "Да играем литература", в чиито рамки класически литературни произведения биват представяни, "разигравани" на достъпен, съвременен език, включвайки коментари, анализи и паралели с други произведения. „Метаморфози“, от Овидий, е едно от най-важните произведения в историята на световната литература. На способността на материята да се трансформира, да се превръща от едно в напълно друго, се основава нашето мислене за чудо, за фантазия, за възможност на невъзможното и за силата на желанието.

Режисьор на спектакъла е Ани Васева, в главната роля е актьорът Леонид Йовчев. Представлението е с вход свободен, на 23-ти октомври, от 19 часа в АМТИИ „"Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив.

Проектът се осъществява от „Метеор“, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

„Методът на работа е много по-различен от това, на което сме свикнали досега. Произведенията не се научават наизуст, а се прочита оригиналът, прочитат се и преводите на български, и се прави свободен преразказ на литературното произведение. Като целта е да се осъвремени езика, без да се променя сериозността на самото произведение. Интересът ни към „Метаморфози“ е бил свързан и със самия процес на промяна, и много често в работата си в „Метеор“ сме се интересували от темата за промяната, за метаморфозата. С времето искахме да преразкажем някои от митовете, които на нас са ни били интересни, по някакъв съвременен начин, който да направи тези митове достъпни за повече хора и евентуално да събуди интерес и у по-младите читатели, за които е трудно да се ориентират. Самото произведение е написано от Овидий по начин, който е труден за разбиране, по много причини. Една от причините е, че човекът, който чете „Метаморфози“, трябва да е запознат съответно с гръцката и римската митология. А и връзките не са директни. Въпросът е да не се вкостеняваме и да казваме, о да това е известното произведение и там изводите са такива и такива. Има много по-сложни неща и комплексни послания, които се крият вътре. Има произведения, които трябва да бъдат препрочетени и преосмислени. Може би, тези стари произведения крият ключ към ново разбиране на настоящи ситуации и си заслужава човек да се върне към тях“, разказва актьорът Леонид Йовчев.

Спектакълът „Метаморфози“ се играе в Бургас, Пловдив и София. Още информация във фейсбук страницата на сдружение „Метеор“.

Леонид Йовчев е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

обновено на 17.05.24 в 11:08

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 17.05.24 в 11:08

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07