Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ трябва да даде крачка назад за електронните рецепти

Хартиените рецепти да продължат да се издават заедна с електронните - това е мнението на нарадния представител д-р Иван Червенков. Мнението си той сподели часове преди в Комисията по здравеопазване, на която е член, по проблема да бъде изслушан здравният министър Христо Хинков.

Въвежането на електронни рецепти беше опит да се ограничи безконтролното използване на антибиотици и изчезването на лекарства за диабет от пазара, но той показа, че МЗ не е било подготвено за тази стъпка, коментира д-р Червенков. Той уточни, че са се видели софтуерни проблеми, невъзможност някои лекари въобще да изписват такива рецепти поради това, че не работят в лечебно заведение. Отделно проблемът с генериците, давани от фармацевтите лишава лекарите от обратна връзка.

Точно заради това е добре д асе направи крачка назад, зада останата и занапред и хартиените рецепти, заедно с електронните, така както е по целия свят, смята депутатът.

По думите му контралът трябва да е при фармацефтите, където да се проследи какво е закупено и  какво продадено. Според д-р Червенков предложението на гилдията де се регламентира генеричната замяна със съгласието на пациентите "надали устройва системата".

Той подкрепи предлажението на БЛС за по- голяма информираност на пациентите за най- евтиното лекарство, въпрки че не цената, а ефективността е най- важна в лечението.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54