Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж загина при трудова злополука във ВМЗ

Прокуратурата разследва три версии, като всички визират виновност, а не случаен инцидент

| обновено на 25.10.23 в 20:11
2
Снимка: Радио Пловдив
33-годишен работник във ВМЗ Сопот е загинал днес при инцидент в завода, съобщиха от полицията в Пловдив. Мъжът се казва Мустафа Асан Зинел от с. Розино. 

По случая в Окръжна прокуратура - Пловдив се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, поради незнание и немарливо изпълнение на занятие с повишена опасност.

Инцидентът е станал на площадката в Иганово и  вследствие на работа с взривни вещества, съобщиха от завода. От там уточниха, че преса на производствена база на ВМЗ е произвела локален взрив, при който са ранени двама работници. 

Веднага е оказана първа помощ и е сигнализирана Спешна помощ. Единият от работниците, на 33 години, е починал на път за болницата, тъй като е имал травми, несъвместими с живота. Другият пострадал е без опасност за живота. 

Взривът е бил локален и не е имало опасност за разпространяване на пожар или други застрашаващи живота на заетите в производството. Въпреки това са направени всички задължителни проверки, за да се гарантира безопасността на служителите в завода, посочиха от ВМЗ.

Сигнализирани са компетентните органи, които  извършват оглед, разпитват свидетели и предстои да назначат експертизи. ВМЗ също започва вътрешно разследване на причините за инцидента. 

Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев заяви пред Радио Пловдив, че е изпратил екип от инспектори на място, които да установят причината за трагичния инцидент.

„Информацията, която имаме към момента, е че преди обяд е пострадал един работник, който впоследствие е починал. Има още един, който е получил по-леки наранявания. Изпратил съм инспектори веднага, след като разбрах за инцидента. В момента са там и са започнали проверка. Но се изисква време за установяване на причините“, каза пред Радио Пловдив Атанас Чернаев и добави, че другият пострадал работник е без опасност за живота.

През месец юли миналата година, във ВМЗ-Сопот имаше друг фатален инцидент, при който загина 27 годишен работник. Той се случи в 241-ви цех, след като по своя инициатива младият мъж се е опитал да избърше конденз, но без да спре тока. В този момент той бил покосен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община "Марица" получава 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър "Николай Хайтов" са източени 1 милион лева

В хода на проверката, извършена от Инспектората към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград, съобщиха от Министерството на културата. Установено е..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25