Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие, концерти и различни инициативи в Пловдив за Деня на будителите

| обновено на 01.11.23 в 06:48

Пловдив отбелязва Деня на народните будители с шествие, концерти и разнообразни инициативи за деца, ученици и студенти

Проектът „Народните будители и Аз“ и Община Пловдив организират за  втора поредна година съвместно тържествено честване на Деня на народните будители. Празникът ще започне с шествие на ученици, учители и представители на научни и културни институции с маршрут от  площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ до крайната точка - площад „Централен“ – Военен клуб.

На площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в 10.00 часа са предвидени празнично слово на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров и молебен, отслужен от свещеници от Пловдивската Света Митрополия. В 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен“ – Военен клуб, което ще бъде предвождано от Духов оркестър на ВВС. 

По маршрута, шествието ще премине покрай стълбите на Каменица, където музикален поздрав за празника ще отправи  Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Във Военния клуб ще се състои тържествен концерт в чест на празника и ще бъде даден старт на 14-то издание на проекта „Народните будители и Аз“. Началото е в 11.30  часа. 

В концерта ще участват: Сборна младежка  духова формация при  ОДК-Пловдив и НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Снежанка Георгиева, Матьо Бецински – студент в Театрален колеж „Любен Гройс“, ФА „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“ Пловдив с ръководител  Георги Найденов, Юношески танцов състав „Хоп-троп“ при НЧ „Никола Вапцаров- 1928г.“ с.Костиево с ръководител Йордан Костов, млади таланти – участници  в Академия за изкуство „Огънят на Орфей“ с ръководител Евгения Тагарева и Александра Иванова  от „Гласът на България“.

На 1 ноември от 17.30 часа на Римски стадион започва традиционният празничен концерт „Поклон, Будители народни” на любителските състави от пловдивските читалища.

В събитието ще участват над 120 музиканти, танцьори и певци на различна възраст, от читалищните любителски колективи, носители на отличия от фестивали, популяризирали красотата на българската музика и танци не само в страната, но и извън пределите на България.

Специални гости  ще са момичетата от хорова формация „Евмолпея“ с диригент д-р  Алия  Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова. Водещ ще е Златко Павлов.

Регионалният етнографски музей ще бъде отворен за безплатни посещения на ученици на 1 ноември,  Денят на народните будители. Те ще могат да разгледат музея и да видят изложбата „Моят етнографски свят“ (или за даруването в българската сватба) от колекцията на Румяна Механдова. Тя представя един от най-важните обичаи, свързани с българската сватба – така нареченото „обредно даряване“.

Градската художествена галерия по традиция отваря вратите на своите експозиции за безплатни посещения на ученици и студенти.

Ден на отворените врати обявява и НБ „Иван Вазов“, в която ще се издават безплатни  потребителски карти.

Директорът Димитър Минев подчерта в програма "Точно днес", че днес всички културни институции приемат днешния ден като техен празник.

" Особено библиотеката, която по призумция съхранява и предава паметта и знанието на поколенията. Образавание и просвета без библиотеки е немислимо".

Интервюто с Дмитър Минев може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Проф. Христина Янчева

Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на област Пловдив. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.  Проф. Янчева притежава дългогодишен управленски опит. От 2016 до март тази година тя беше ректор на Аграрния университет в Пловдив.  Янчева заменя на поста Илия Зюмбилев...

публикувано на 26.06.24 в 17:02

НВО на Х клас в Пловдив с по- ниски оценки от средните за страната

Резултатите от Националното външно оценяване в 10 клас за област Пловдив сочат, че те са по-ниски от постигнатите в страната.  В топ три на училищата по български език и литература са: Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" със средно 71,8 точки, Езикова гимназия "Иван Вазов"  и Езикова гимназия "Пловдив"  с 69,5 точки.  Средният резултат..

публикувано на 26.06.24 в 16:00

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. в посока Бургас заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59