Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След балотажа ще искаме оставката на ЦИК

По всичко личи, че машините ще могат да бъдат използвани на балотажа. Времето е абсолютно достатъчно, МВР могат да си свършат работата, логистиката веднъж е тренирана - когато бяха докарани машините и върнати, така че сега вървим по утъпкана пътека и ще стане още по - бързо и още по - точно.

Това заяви пред Радио Пловдив Дончо Пачиков от Обществения съвет към ЦИК. 

По думите му, що се отнася до гаранциите за надеждността на машините за гласуване Министерството на електронното управление си е свършило работата. Нещата опират до ЦИК, категоричен е Пачиков.

Излезлите от ДАНС съображения нямат ниво на указания за елиминиране на машините заради еди-какви си причини. Там се изказват самнения, подчерта представителят на Обществения съвет към ЦИК. 

Огромният брой невалидни бюлетини

Пачиков ги обясни като отговорност на ЦИК, която трябва да има обучително звено. То е фиксинаро, че съществува, но дейността му е невидима.

При машините е невъзможно да се получат такива грешки, каквито при хартиените бюлетини. Там гласуването се отчита с отрязъците, които се получават от машините.

Практически отпадат и спекулациите, че могат да да се използват флашки, тъй като разписката удостоверява начина на гласуване. 

Опитът ни от предни избори показва, че машинното гласуване е заничително по - сигурно, обобщи Пачиков. 

След балотажа ще пледираме за оставка на ЦИК

Комисията е формирана, съгласно Изборния кодекс, на партийно-квотен принцип, както беше при комунизма.

При този принцип на формиране очакваме от тази комисия да работи демократично, а това е невъзможно!

Затова след балотажа ще настояваме за оставка на тази Комисия, промяна в тази част на Изборния кодекс и назначаването на нейните членове на базата на обикновени трудовоправни отношения по Кодекса на труда. Защо трябва да е с указ на президента и защо те трябва да бъдат препоръчвани от партиите?

Настоаваме още ЦИК да си създаде собствена дирекция или отдел, които да изпълняват робата на "Информационно обслужване".

В протвен случай ще се мъчим по този начин и догодина на изборите за европейски парламент. 

Интервюто на Димитър Владимиров с Дончо Пачиков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20