Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-възрастният съветник Атанас Узунов от ГЕРБ е председател на Общинския съвет

| обновено на 08.11.23 в 15:52



Атанас Узунов бе избран за председател на Общинския съвет в Пловдив. При таен вот той получи подкрепата на 32 от общинските съветници. 68-годишният Узунов е най-възрастният сред всички и започва четвъртия си мандат.

Предложението беше на управляващата партия ГЕРБ. Опонентът му Виолета Константинова от "Възраждане" събра само 5 гласа. Останалите съветници гласуваха не подкрепям никого. 

От коалиция ПП - ДБ заявиха преди началото на сесията, че ще бъдат в опозиция в Общинския съвет и няма да участват в изпълнителната власт в града в този мандат. Те не издигнаха кандидатура за председател на местния парламент,  тъй като опозиционните им намерения не се съвместяват с този пост. 

Преди избора на председател на местния парламент новоизбраните съветници, кметът и районните кметове положиха клетва. 

В първите си думи след клетвата кметът Костадин Димитров заяви, че е огромна отговорност и щастие да управляваш най- стария жив град на Европа и Европейската столица на културата. Той обеща, че няма да пести усилия и енергия да разкрие пълния му потенциал. Димитров благодари на пловдивчани за подкрепата на изборите и обеща да работи за спечелване на доверието на останалите, които не са гласували за него. Новият кмет пожела успех на всички, които ще участват в изпълнителната власт.

Първото заседание на Общинския съвет по традиция се проведе в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей. В 51-членния Общински съвет ГЕРБ има 13 мандата, ПП – ДБ – 10, Съединени за Пловдив – 8, "Браво, Пловдив" и "Възраждане" по 5, "БСП за България" и ИТН по 4, ДПС – 2 места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес след 17 часа започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59