Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ Пловдив опитва да представи обновление на партията

Иван Тотев не се е оттеглил и има голямо влияние в управлението

Грижа, визия, детайл е логото на новия пловдивски кмет Костадин Димитров, което той неуморно повтаря през последния месец. Днес към грижата за Пловдив се добави още една - грижата за градската организация на ГЕРБ, която той оглави с решение на Изпълнителната комисия. 

В предаването "Ден след ден" с журналиста от вестник „Марица“ Валентина Йеремиева чертаем контурите на новата власт, явните и скритите предизвикателства и партньори, както и да измерим тежестта да се носят две дини под една мишница. 

Валентина Йеремиева припомни, че през 90-те години имаше закон, според който не можеше кмет да е и лидер на партия. "Днес съвместяването на длъжностите означава контрол в едни и същи ръце. Костадин Димитров ми се вижда демократичен", каза журналистът.

"Не виждам защо да се натоварва Димитров с още една функция, тази на партийно строителство", посочи още Валентина Йеремиева. Според нея назначаването на Димитър Колев бе инцидентно, както и съвсем проформа бе оставката на Иван Тотев, колкото да се представи, че партията се обновява.

"Беше се формирал лош имидж за Иван Тотев, но аз не приемам това, защото той не беше по-лош кмет в сравнение с другите преди него, и след него. Той не се отличава от Бойко Борисов, има и при него диктат, какъвто диктат съществува във всяка партия, например в БСП, ДПС, вероятно и в ПП държат на такава дисциплина, но така е още отпреди 10 ноември", смята Йеремиева.

Атанас Узунов за председател на ОбС: И самият той беше изненадан, но коалицията е предрешена в този съвет. Това е така, защото СП няма накъде да тръгнат освен да подкрепят управлението, те отдавна участват в управлението на Пловдив. "Браво, Пловдив" също ще участват във вземане на решенията, стига да са разумни. Това е основата, може и ИТН също да се присъединят към управляващите. ПП - ДБ също декларираха, че ще са конструктивна опозиция. Те са изключително старателни и внимателно подхождат към всички проблеми. 

"Добър пример за реакция в миналия ОбС е когато и групата на ГЕРБ се противопостави на Здравко Димитров за пробива до Водната палата. В противен случай, дори не можем да си представим, какво щеше да е в града от задръствания", посочи Валентина Йеремиева. 

По повод на новата власт в Пловдив и заместниците на Костадин Димитров: "Дълбоко се надявам да не са девет заместник - кметовете, защото това е прекалено, оптимално е пет, максимум шест. Също така в районите има излишни структури, а работата може да се върши от един заместник-кмет в районите."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56