Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефиле на младото вино 2023г.

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

| обновено на 13.11.23 в 14:58

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват петнадесетото издание на „Дефиле на младото вино“. Фестивалът ще се проведе в последния уикенд на месец ноември – 24, 25 и 26.

Участниците са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни хранище Ви очакват за една прекрасна дегустационна срещасред романтичният Стар град на Пловдив. Деветнадесет обекти ще Ви  очакват  с  отворени обятия по  време на „Дефиле на младото вино“ за срещи с приятели: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ /нова локация/ и  Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  /24 ноември/ с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ Богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро дефиле с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведат към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „Дефиле на младото вино“ 2023. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни:

На 24 ноември - от 14 до 18 ч. 

На 25 ноември - от 11 до 18 ч. 

На 26 ноември - от 11 до 17 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбител цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“. Подробната фестивална програма за тях и „Дефиле на младото вино“ може да видите в страницата във фейсбук.

КАК ЩЕ ДЕГУСТИРАМЕ ПО ВРЕМЕ НА „ДЕФИЛЕ НА  МЛАДОТО ВИНО“

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв./един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%.

„Дефиле  на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.“

Подробности на:

https://www.facebook.com/MladoVino

wineshowplovdiv.events 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Контролата на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948 пропадна

Третата контрола на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948, която трябваше да се изиграе днес, отпадна поради наводнен терен на стадион „Витоша“ в Бистрица. Наводненият терен е в резултат на проливните дъждове. Вместо това Ботев ще проведе тренировка тази вечер като част от лагера на тима в Правец. Следващата проверка на „жълто-черните“ ще бъде на 2 юли срещу..

публикувано на 28.06.24 в 18:21

Предстои 14-издание на фестивала "Събуди се"

Редом до финалните дни на юни и с поглед към първите на юли идва и времето на любимия на хиляди фестивал "Събуди се", познат още под името "Wake Up". По думите на организаторите "Събуди се" е много повече от фестивал. Определят го като шестдневно приключение в сърцето на Родопите, насърчаващо личностното израстване и връзката с природата. По традиция..

публикувано на 28.06.24 в 16:11
Каспар Симеонов (вдясно)

Каспар Симеонов - финалист от Москва 1980

Легендарният волейболист Каспар Симеонов е роден на 17.05.1955 година в Димитровград Той е олимпийски вицешампион по волейбол от Москва през 1980 година. Заема шесто място в турнира за световната купа в Япония през 1977 г. и пето място на Европейското първенство във Финландия през 1977 г.  Има 453 мача в „А“ група и 150 мача в националния състав на..

публикувано на 28.06.24 в 11:25

Алтер его” - лятно и етно

„Алтер его“ влиза в лятната схема на излъчване, което означава, че ще през летния сезон ви припомняме моменти от нашия радио-пърформанс през годината. За тази събота избрахме да ви зарадваме с предаването, в което разглеждаме въпроса за смеха на различните етнически общности в Пловдив: евреите, арменците, турците, ромите и българите. Темата е..

публикувано на 28.06.24 в 08:16

Топалова остана на крачка от основната схема на Уимбълдън

Гергана Топалова не успя да се класира за основната схема на тенис турнира от Големия шлем - "Уимбълдън". Пловдивчанката отстъпи в третия кръг на квалификациите с 1:6, 3:6 на №134 в световната ранглиста Пана Удварди от Унгария. Срещата продължи 73 минути. В първите два кръга Топалова елиминира със 7:5, 6:4 №155 в световната ранглиста Ела Зайдел от..

публикувано на 27.06.24 в 18:00