Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има скоро предсрочни парламентарни избори

Проф. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

"Фактът, че Делян Пеевски започва съвсем официално да играе активна позиция, след като първоначално беше избран за съпредседетател, а след това за единствен председател на групата на ДПС, е многозначителен. Очевидно е, че Движението за права и свободи, което формално не участва в споразумението за управление, но много често подкрепя неща, които са предложени от правителството, ще играе по-голяма роля, т.е. ще има повече възможност за натиск", заяви в предаването "Ден след ден" проф. Милена Стефанова, политолог от СУ "Климент Охридски". 

Според нея Пеевски държи малко остър тон към момента, което може да означава, че наистина има неща, които широката публика не знае, които не са били достатъчно прозрачно представени на обществеността и заради които той е ядосан.

Проф. Стефанова посочи, че след местните избори има някакво раздвижване, след като до момента на произвеждането на местните избори  всички партии се въздържаха. 

"Правителството наистина е създадено с мандата на ПП-ДБ, но то се крепи от определени гласове в парламента и фактически точно това мнозинство, което излъчва правителство, е коалицията, която управлява. Както и да искат да се наричат, виждаме, че вече не искат да бъдат „сглобка“, не са „не коалиция“, нека да са „споразумение за управление“, обаче коалиционното споразумение за управление, изисква то да бъде подписано. Аз съм малко скептична, че ще стигнем до такъв тип развитие, т.е. че ще подпишат наистина коалиционно споразумение, макар че това да беше крайно наложително още, като сформираха правителство. Това е стъпка в политиката, която улеснява партньорите, участващи в управлението и не е нещо лошо. Но в тази ситуация Продължаваме промяната и Демократична България не искаха това да се случи. Но сега това ще има обратно отражение и върху работата в общините. Това тяхно нежелание официално да се признаят за коалиция вече затруднява работата в общинските съвети, където ГЕРБ и ПП-ДБ имат свои представители и не могат да постигнат някакво споразумение. Ето днес първото заседание в столичния Общински съвет приключи без реален резултат - не можаха да изберат председател, защото г-н Борис Бонев,  предложението на ПП, не събра подкрепа. Няма начин, ще трябва да се договарят нещата и аз призовавам и на местна почва да се подписват такъв тип коалиционни споразумения, за да е ясно. Защото те трябва да направят един определен брой неща - нали в името на това се постигна това съгласие, за да се излъчи кабинет. Едно от всичките позиции  беше именно приемането на България в Шенгенското пространство и г-н Делян Пеевски абсолютно резонно пита: „Ние като ви подкрепихме, защо вие не ни казвате какво сте направили за Шенген и дали ще се случи или не членството на България?“, коментира политологът.

Според нея тепърва ще има разместване на пластове. Тя беше категорична, че до ротация ще се стигне и най-вероятно ротацията, понеже не може да се случи другояче, ще стане чрез подаването на оставка на сегашния кабинет и избирането на нов кабинет. По думите ѝ този път това ще стане с мандата на ГЕРБ-СДС, защото те са най-голямата политическа група в парламента и съответно президентът на тях трябва да връчи първо проучвателен мандат.  

"Предсрочни парламентарни избори не прогнозирам наскоро да се случат. Още повече, че през юни идната година, което е след седем месеца, ще има избори за Европейски парламент. Така предсрочни парламентарни избори междувременно ми е много трудно да повярвам, че ще се случат", подчерта проф. Стефанова.

Що се отнася до приемането на бюджета, тя е убедена, че в сегашната ситуация първо ще бъде извървяна една криволичеща пътечка за бюджета, достатъчно трънлива, защото бюджетът, подготвен от финансовия министър Асен Василев, не е това, което Народното събрание ще очаква и ще иска да приеме. 

Проф. Стефанова посочи, че ще стане ясно как се разгръщат дискусиите около бюджета, когато той започне да се обсъжда в парламентарните комисии и в пленарна зала. 

"Във всички случаи няма да се приеме бюджета, който ще бъде внесен, във всички случаи Народното събрание ще направи поправки върху този бюджет. Дано те да бъдат разумни, защото ние виждаме, че трудно се постига този 3-процентен дефицит, който е необходим, за да постигнем успехи и на другата писта, т.е. да приемем еврото. И съответно ние не бихме могли да очакваме да се допуснат разхищения. Дано да са разумни народните представители", коментира тя.

Проф. Стефанова е убедена, че управлението на това мнозинство ще е по-дълго, отколкото изглежда от днешната гледна точка. И допълни, че след като социологическите агенции направят следизборните си проучвания, ще се види каква е тежестта на парламентарно представените партии на национално равнище след резултатите от местните избори, като тогава ще има повече данни, върху които политолозите да разсъждават.

Чуйте още в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34