Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плавно напред - "Точно днес"

Снимка: Художник: Кирил Митовски

Пъзелите на местната власт постепенно се сглобяват и властовите конструкции започват да придобиват по-монолитни образи, задвижвайки механизмите си напред. Сред тях са разпознаваеми лица, макар и с промени функции и територии за упражняване на  експертизите. Мълчанието покрай неизвестността бавно отстъпва място на първоначалното смущение, но времето ще отсее тези тревоги с резкия замах на управленските ангажименти,  за които обществото отдавна вече е нащрек и ще ги изисква.

Новият кмет на Пазарджик  Петър Куленски ще положи клетва на първото заседание на Общинския съвет, заедно с новоизбраните общински съветници и кметовете на 31 села в оббщината. Часове преди клетвата - за приоритетите в работата, наследството от предишния кмет Тодор Попов  и новия управленски екип - интервю с Петър Куленски на Иванка Петкова.

Най-представителната власт на държавата - законодателната, е под ударите на неслучилата се коалиционна прегръдка на партиите във властта. Към центробежните сили на нетърпимостта в Парламента се добави и новият вот на недоверие към Правителството по темата за сигурността, както и бюджетните неразбории по скалата от "край на постните пици" - до "торта гараш, но без основно ястие". Ще счупят ли сглобката на властта парите на държавата за следващата година и какво се крие зад аргументите "за" и "против" - икономическият анализатор Стоян Панчев от ЕКИП.

Лабораторен комплекс към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии" бе открит в пловдивския  филиал на Техническия университет-София със средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" чрез Европейския фонд за регионално развитие. Репортаж на Живка Танчева.  

Преди премиерното представяне на танцово-поетичния концерт "Там, където не сме" с виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Драматичен театър - Пловдив в Нощта на театрите 18 ноември - за новата културна институция Sofia Art Institute и амбициите й за създаване на културна платформа за обучение по изкуства - разговорът е с пианистката с международна кариера Венета Нейнска.

А във времето за култура след 9.00 ч. ще ви поканим на изложбата на Силви Басева в галерия "Дяков", озаглавена "Настроения в цвят".

А в "Добро утро, Ден" чуйте поредната част от гостуването в тази рубрика на консултативния психолог Иван Игов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Какво ще напишем на белия лист - "Точно днес"

Месецът на ученическите изпитания и българската гордост - май, се разстила край нас с вълненията около предстоящите матури и изпити, редом с празничното вдъхновение и вълнуващите абитуриентски нощи.  "Точно днес следваме акцентите на времето, свързано с първите предстоящи матури за зрелостниците - по Български език и литература. За първия държавен..

публикувано на 16.05.24 в 17:29

"Ден след ден" на 16 май

Днес в съда в Пловдив по същество започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов. В съдебната зала бе доведен и соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев. Какви разкрития за престъплението станаха ясни от казаното пред магистратите – обощението..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Спорт и образование днес във "Вход свободен"

Все повече хора не са доволни от образователната система в България и търсят нови алтернативи, по които да учат децата им. Методи, които няма да убият вроденото любопитство на подрастващите, а ще засилят желанието за знание и самоусъвършенстване. Сред тях е и Гергана Лесенска – един от организаторите на фестивала „Възможното образование“. Тази събота и..

публикувано на 16.05.24 в 09:30

„Точно днес“ по линиите на напрежението и превенцията

В утрото на 16 май говорим по важните теми за Пловдив и страната, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: За напрежението сред работещите в държавните висши учебни заведения и дали то е туширано с отпуснатите допълнително средства за заплати ще говорим с доцент Боряна Иванова , ректор на Аграрен университет-Пловдив. Ваксините ли..

обновено на 15.05.24 в 16:57

Протести и финал "Ден след ден"

Нелепата ситуация, в която одобрени средства за увеличение на заплатите се бавят, накара университетите да проведат национален протест.Той ще бъде на 20 май пред Министерството на финансите, което все още не е представило пред правителството нужното постановление. Ще чуем реакции на представители на пловдивски висши училища-Борислава Костова от ПУ..

обновено на 15.05.24 в 14:33